«Διαφανέστατες και σύμφωνες με την προκήρυξη» είναι οι 40 προσλήψεις εκπαιδευτικών στο ψηφιακό φροντιστήριο, σύμφωνα με απάντηση της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι η έναρξη του ψηφιακού φροντιστηρίου έγινε εν μέσω σοβαρότατων καταγγελιών για «αδιαφανείς» προσλήψεις.
Γεγονός είναι ότι το υπουργείο προχώρησε σε τροποποίηση της πρόσκλησης, αφού είχε λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Με την τροποποίηση της πρόσκληση δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί που είχαν προϋπηρεσία από φροντιστήριο. Υπήρξαν έτσι υποψήφιοι που είχαν πενταετή εμπειρία σε φροντιστήρια δεν την υπέβαλλαν, αφού δεν προβλέπονταν αρχικά κάπου.
«Μιλήσατε για αδιαφανείς προσλήψεις στο ψηφιακό φροντιστήριο. Είναι διαφανέστατες και σύμφωνες με την προκήρυξη η οποία έχει βγει και στην οποία ορθότατα υπολογίζεται η φροντιστηριακή εμπειρία», δήλωσε η κ. Μακρή χωρίς, ,ωστόσο, να αναφέρει το παραμικρό για την τροποποίηση της πρόσκλησης./strong>
Εκτός της τροποποίησης της πρόσκλησης υπήρξαν καταγγελίες από εκπαιδευτικούς που ανέφεραν ότι δεν κλήθηκαν ποτέ σε συνέντευξη, όπως αναφέρει η πρόσκληση, στις οποίες επίσης δεν απάντησε η υφυπουργός.
Η ερώτηση
Η ερώτηση του κ. Νατσιού ήταν η εξής:
«Διαφημίζετε με τυμπανοκρουσίες το ψηφιακό φροντιστήριο. Είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει αυτόν τον θεσμό αντί να έχει την ενισχυτική διδασκαλία που έτσι θα μπορούσε να παταχθεί και η παραπαιδεία. Και το χειρότερο είναι ότι προσλαμβάνετε με απολύτως αδιαφανή κριτήρια εκπαιδευτικούς ακόμα και με φροντιστηριακή προϋπηρεσία και τους μοριοδοτείτε σκανδαλωδώς, προκειμένου να στήσετε τον δικό σας επιτελικό κομματικό στρατό.
Από τα ιλαροτραγικά που συνέβησαν ήταν να αναγνωρίζεται η εμπειρία σε φροντιστήριο μόνο για το ψηφιακό φροντιστήριο, αλλά όχι για τα σχολεία και να βγαίνει απόφαση μοριοδότησης προϋπηρεσίας φροντιστηρίου αφού έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις πρόσληψης».
Και η απάντηση
Η κα. Μακρή απάντησε ως εξής:
«Γράφετε στο κείμενό σας ότι αποκρύπτεται τεχνηέντως ο πρωτοφανής αναβρασμός που υπάρχει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όσο ανακριβές είναι αυτό, τόσο ανακριβές θα ήταν να πω κι εγώ ότι διογκώνεται και σκοπίμως αυτός ο αναβρασμός. Άρα, λοιπόν, δεν ισχύει.
Όμως, θέλω να απαντήσω για την ενισχυτική διδασκαλία για την οποία μας ψέξατε ότι δεν την έχουμε και να σας ενημερώσω ότι η ενισχυτική διδασκαλία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα υπάρχει ήδη από την προηγούμενη τετραετία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Μιλήσατε για αδιαφανείς προσλήψεις στο ψηφιακό φροντιστήριο. Είναι διαφανέστατες και σύμφωνες με την προκήρυξη η οποία έχει βγει και στην οποία ορθότατα υπολογίζεται η φροντιστηριακή εμπειρία, γιατί η αμεσότητα που πρέπει να υπάρχει, την οποία κατά κάποιο τρόπο εμποδίζει ή διαφοροποιεί το ψηφιακό φροντιστήριο, είναι εξαιρετικά ισχυρό προσόν και ορθότατα λαμβάνεται υπ’ όψιν. Το ΥΠΑΙΘΑ απάντησε για τις προσλήψεις στο Ψηφιακό Φροντιστήριο».