«Άραγε, όταν το υπουργείο Παιδείας μιλούσε για διόρθωση του στρεβλού θεσμού του αναπληρωτή και για μείωση των αναπληρωτών μέσω των διορισμών, εννοούσε ότι θα αφήσει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς;»
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτουν οι εκπαιδευτικοί που, για ακόμη μία φορά, βλέπουν πως η Α' φάση προσλήψεων αναπληρωτών ολοκληρώθηκε με πολλά κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας να διορθώσει τα κακώς κείμενα που διέπουν τις προσλήψεις αναπληρωτών.
Συγκεκριμένα, η Πρωτοβουλία Φιλολόγων κάνει λόγω για 300 κενά στον εν λόγω κλάδο στη γενική παιδεία, αλλά και χαμηλή κάλυψη των κενών θέσεων αναπληρωτών στην παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής, τα οποία δεν καλύπτονται ούτε σε ποσοστό 60%. Ουσιαστικά έτσι η Δευτεροβάθμια μένει με πολλές λειτουργικές ανάγκες, αφήνοντας γυμνάσια και λύκεια χωρίς τους απαραίτητους καθηγητές που χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
«Ως εκπαιδευτικοί, λοιπόν, αιτούμαστε την πλήρη κάλυψη των ανωτέρω κενών στη B’ φάση, η οποία όπως είναι φανερό δεν πρέπει να καθυστερήσει, καθώς κάτι τέτοιο υποσκάπτει τη λειτουργία των σχολείων, ειδικά όταν υπάρχει η Τράπεζα Θεμάτων και η τεράστια ύλη που πρέπει να καλυφθεί», επισημαίνουν οι φιλόλογοι στο proson.gr.
Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:
«Η ολοκλήρωση της A’ φάσης αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2024- 2025 αφήνει για ακόμα μία φορά τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με πολλά κενά, υποβαθμίζοντας έτσι τη μαθησιακή διαδικασία.
Η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου συνεχίζεται, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κενά σε όλες τις ειδικότητες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στον κλάδο των Φιλολόγων έμειναν ακάλυπτα κοντά στα 300 κενά στη γενική παιδεία, ενώ στην ειδική αγωγή η κάλυψη ήταν επίσης χαμηλή με τα κενά της παράλληλης στήριξης να μην καλύπτονται ούτε σε ποσοστό 60%. Αυτά, όπως είναι φυσικό, αυξάνονται, αν συνυπολογιστούν τα κενά από τις άδειες των μονίμων και των αναπληρωτών, αλλά και από τις αυξανόμενες ανάγκες των σχολείων, τα οποία, παρά τις συγχωνεύσεις τμημάτων που μεθοδεύτηκαν, παραμένουν με πολλές λειτουργικές ανάγκες.
Άραγε, όταν το υπουργείο Παιδείας μιλούσε για διόρθωση του στρεβλού θεσμού του αναπληρωτή και για μείωση των αναπληρωτών μέσω των διορισμών, εννοούσε ότι θα αφήσει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς; Θα συνεχίσει να υποβαθμίζει το δικαίωμα των μαθητών για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση; Θα παραγνωρίσει για ακόμα μία φορά τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αφήνοντάς τους χωρίς την απαραίτητη για τους ίδιους παράλληλη στήριξη ή θα αφήσει τα τμήματα της γενικής παιδείας των γυμνασίων και των λυκείων χωρίς τους απαραίτητους για την ομαλή λειτουργία τους καθηγητές;
Ως εκπαιδευτικοί, λοιπόν, αιτούμαστε την πλήρη κάλυψη των ανωτέρω κενών στη B’ φάση, η οποία όπως είναι φανερό δεν πρέπει να καθυστερήσει, καθώς κάτι τέτοιο υποσκάπτει τη λειτουργία των σχολείων, ειδικά όταν υπάρχει η Τράπεζα Θεμάτων και η τεράστια ύλη που πρέπει να καλυφθεί.
Παράλληλα, κρίνεται επιβεβλημένη η ένταξη στη B’ φάση των προγραμμάτων Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ και ΖΕΠ, αφού από αυτά ωφελούνται ουσιαστικά ο μαθητές, ενισχύονται οι γραμματισμοί τους, μειώνεται η σχολική διαρροή και ενισχύεται το κοινωνικό πρόσωπο της δημόσιας εκπαίδευσης, για τα οποία το ΥΠΑΙΘΑ δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξει η περσινή καθυστέρηση, αφού φέτος έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες.
Ως εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης και για τη μείωση των ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση.
Με εκτίμηση,
Πρωτοβουλία Φιλολόγων»