Μπορεί να παραπέμπει στον προηγούμενο αιώνα αλλά είναι γεγονός! Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ετοιμάζεται να δημιουργήσει το μάθημα της Ηθικής, το οποίο θα παρακολουθούν υποχρεωτικά όσοι μαθητές παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το μάθημα της Ηθικής θα διδάσκεται από την 1η δημοτικού έως και την 1η λυκείου.
Η θεσμοθέτηση του νέου μαθήματος εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις αιτήσεις για απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες σήμερα κυμαίνονται γύρω στις 10.500.
Για να συγκροτηθεί ένα τμήμα Ηθικής θα πρέπει να έχουν πάρει απαλλαγή τουλάχιστον 10 μαθητές σε μία τάξη. Στην περίπτωση που απαλλαγή από τα θρησκευτικά πάρουν λιγότεροι από δέκα μαθητές σε μία τάξη, τότε αυτοί την ώρα των Θρησκευτικών είτε θα παρακολουθούν άλλα μαθήματα σε κάποιο άλλο τμήμα της τάξης τους, είτε θα κάνουν κάποια ερευνητική εργασία (project).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μάθημα θα αναφέρεται σε ηθικές αξίες, και για τη διαμόρφωση της ύλης του ανά τάξη θα μελετηθούν αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, στη Γερμανία σε κάποια κρατίδια διδάσκεται ηθική φιλοσοφία σε όσους μαθητές απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά.
Αντιμέτωπο με πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες το ΥΠΑΙΘΑ
Αντιμέτωποι με πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες για τυχόν τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, ενδέχεται να βρεθούν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας για την παράλειψή τους να διαμορφώσουν ένα ισότιμο μάθημα (λ.χ. ηθικής!), εναλλακτικό προς το μάθημα των Θρησκευτικών για τους μαθητές που λαμβάνουν απαλλαγή.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίκασε τον Ιούνιο τις αιτήσεις ακύρωσης δύο οικογενειών μαθητριών που ενώ έχουν λάβει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εναλλακτικό, ισότιμο μάθημα. Οι οικογένειες είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ήδη από το 2021, όπου τότε είχε υπάρξει απόφαση κατά του υπουργείου ότι παρέλειψε οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια.
Τότε, το ΣτΕ με την απόφαση του έκρινε ότι το κράτος πρέπει να έχει εύλογο χρόνο να προετοιμαστεί, ορίζοντας ότι το μάθημα πρέπει να προσφέρεται από το σχολικό έτος 2023 - 2024. Καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν τήρησε αυτή την προθεσμία, οι γονείς προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ.
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις δύο οικογένειες έχει ζητήσει να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ άμεσα, εντός του καλοκαιριού. Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, εφόσον το υπουργείο Παιδείας δεν εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την προετοιμασία του μαθήματος για το ερχόμενο σχολικό έτος 2024 - 2025, οι οικογένειες επιφυλάσσονται να αναζητήσουν κάθε είδους ευθύνη, πειθαρχική αλλά και ποινική για τυχόν τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, κατά παντός υπευθύνου προσώπου.