Καθώς συμπληρώνετε το μηχανογραφικό σας υπάρχουν σχολές και τμήματα ΑΕΙ που βρίσκονται κάτω από τα 15.000 μόρια και παρέχουν σημαντικές επαγγελματικές προοπτικέ
Καθώς λαμβάνουμε υπόψη ότι αν όχι ο κύριος ένας από τους κύριους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη του ο υποψήφιος για να συμπληρώσει το το Μηχανογραφικό του είναι η επαγγελματική του προοπτική που θα του προσφέρει ένα αντικείμενο και κατ' επέκταση ένα πανεπιστημιακό τμήμα, σας παρουσιάζουμε σημαντικές πληροφοριες για αυτές τις σχολές
Όπως θα δείτε παρακάτω υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και σε τμήματα που η βάση τους δεν ξεπερνά τα 15.000 μόρια
Πανελλήνιες 2024: Πέντε τμήματα με επαγγελματικές ευκαιρίες
Ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Σπύρος Μιχαλούδης, μίλησε στο MEGA για τις επαγγελματικές ευκαιρίες των χαμηλόβαθμων σχολών. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε χαμηλόβαθμα τμήματα για παιδιά που δεν κατάφεραν να πιάσουν μεγάλη βάση. Το θέμα είναι να ανακαλύψουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις χαμηλόβαθμες σχολές και να δώσουμε εναλλακτικές στα παιδιά που βρίσκονται πιο χαμηλά σε βαθμολογία». Ο κ. Μιχαλούδης αναφέρθηκε στις επαγγελματικές προοπτικές στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο, η βάση του οποίου ήταν πέρυσι στα 9.040 μόρια και έχει κατεύθυνση Αρχαιολογίας. Ένα ακόμη τμήμα με προοπτικές είναι και το Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στη Μυτιλήνη, αλλά και το τμήμα Γεωγραφίας στο ίδιο νησί. Επαγγελματική απορρόφηση φαίνεται ότι έχει και το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκηση, αλλά και τα τμήματα Εργοθεραπείας.
«Αν ψάξει ένα παιδί και η οικογένεια, μπορεί να βρει ευκαιρίες. Στα 17 δεν επιλέγεις επάγγελμα, επιλέγεις σπουδές. Η λάθος ερώτηση που κάνουμε στα παιδιά ειναι8 "τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις". Η απάντηση είναι "δεν ξέρω". Τα επαγγέλματα που κάνουν τα παιδιά μας δεν τα ξέρουμε, δεν καταλαβαίνουμε τι επαγγέλματα είναι κάποια από αυτά που κάνουμε», συμπλήρωσε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και συνέχισε: «Όλοι κάνουν λόγο για την επαγγελματική ευτυχία. Υπάρχουν δουλειές που βγάζεις χρήματα αλλά υπάρχουν άνθρωποι που λένε "δεν θέλω να πάω". Πολλοί άνθρωποι το νιώθουν αυτό».
Δείτε παράλληλα και μια ανασκόπηση τον τομέων που παρέχουν ισχυρές επαγγελματικές προοπτικές πριν ολοκληρώσετε το σταύρωμα του μηχανογραφικού σας.
Ο Κλάδος της Πληροφορικής
Ο τομέας της Πληροφορικής είναι ο πιο περιζήτητος στην αγορά εργασίας, καλύπτοντας το 32,5% των αγγελιών. Μαζί με τους κλάδους του ξενοδοχειακού τομέα και των επαγγελματικών υπηρεσιών, καλύπτουν το 56,7% των θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα, λειτουργούν τουλάχιστον 19 τμήματα Πληροφορικής σε διάφορες περιφέρειες, με βάσεις εισαγωγής από 9.000 έως 17.000 μόρια. Η πρόσβαση γίνεται από το 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) και το 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών).
Οι πιο περιζήτητες ειδικότητες στον τομέα της Πληροφορικής είναι η Ανάπτυξη Λογισμικού, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και η Μηχανική, καταλαμβάνοντας το 59,7% των θέσεων εργασίας. Ακολουθούν η Εξυπηρέτηση Πελατών και οι Πωλήσεις.
Ο Ξενοδοχειακός Τομέας
Η ζήτηση στον ξενοδοχειακό τομέα αυξήθηκε σημαντικά το 2023 με 2.654 αγγελίες, υπερδιπλάσιες από τις 1.267 του 2022. Τα πανεπιστήμια προσφέρουν τουλάχιστον επτά τμήματα που συνδυάζουν τον Τουρισμό με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, με βάσεις εισαγωγής από 8.800 έως 15.300 μόρια. Η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί πρόκληση για τις εταιρείες, με την ειδικότητα της Εξυπηρέτησης Πελατών να καλύπτει το 57,7% των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Ακολουθούν οι ειδικότητες της Στρατηγικής και Διοίκησης (10,5%) και των Ανθρώπινων Πόρων (7,5%).
Επαγγελματικές Υπηρεσίες
Στις επαγγελματικές υπηρεσίες, η Ανάπτυξη Λογισμικού και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής είναι οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες με ποσοστό 25,2%. Ακολουθούν οι ειδικότητες των Χρηματοοικονομικών και της Λογιστικής (12%) και της Εξυπηρέτησης Πελατών (10,1%). Υπάρχουν τουλάχιστον 11 πανεπιστημιακά τμήματα στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, με βάσεις εισαγωγής από 8.000 έως 16.200 μόρια.
Μηχανογραφικό Δελτίο: Ανάγκες της Αγοράς
Οι ανάγκες της αγοράς είναι μεγαλύτερες από τις θέσεις που ανακοινώνονται στις αγγελίες. Οι κυριότερες ελλείψεις εντοπίζονται σε μηχανικούς πληροφορικής, πολιτικούς μηχανικούς, υπεύθυνους Social Media και Digital, νοσηλευτές, πωλητές σε καταστήματα, ασφαλιστές, οδηγούς και εργάτες αποθήκης. Αν και κάποιες από αυτές τις θέσεις δεν απαιτούν πτυχίο ή η εξειδίκευση προέρχεται από σεμινάρια ή μεταπτυχιακά, υπάρχουν τμήματα που οδηγούν απευθείας σε αυτά τα επαγγέλματα.
Τα οκτώ τμήματα πολιτικών μηχανικών στην Ελλάδα έχουν βάσεις από 9.000 έως 17.400 μόρια, ενώ τα εννέα τμήματα νοσηλευτικής για τους υποψηφίους του 3ου επιστημονικού πεδίου έχουν βάσεις από 10.000 έως 15.000 μόρια.
Επικέντρωση στις Ανάγκες της Οικονομίας
Από τα 430 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, μόνο τα 219 (51%) είναι προσανατολισμένα στην παραγωγική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η απόκτηση του πτυχίου τους προσφέρει άμεση προοπτική απασχόλησης στην ιδιωτική οικονομία, ενώ τα υπόλοιπα 211 τμήματα παρέχουν περιορισμένες επαγγελματικές επιλογές. Επιπλέον, 42 τμήματα έχουν ως κύρια ή μοναδική επαγγελματική αποκατάσταση μια θέση στο Δημόσιο.
Οι Διοικητικές και Οικονομικές Επιστήμες έχουν τα περισσότερα τμήματα (76), ακολουθούμενες από τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (72) και τις Επιστήμες Υγείας (53). Στον κλάδο της Πληροφορικής, υπάρχουν 36 τμήματα, με 6.000 αποφοίτους κάθε χρόνο από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Μόνο στα προπτυχιακά προγράμματα αποφοιτούν 4.500, ενώ η αγορά μπορεί να απορροφήσει τους διπλάσιους.
Η αναντιστοιχία εντοπίζεται και στα μεταπτυχιακά προγράμματα, όπου υπάρχει υπερσυγκέντρωση στις Επιστήμες Υγείας και τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, που αντιπροσωπεύουν το 19,6% και 14,9% του συνόλου αντίστοιχα.