Μετά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, το υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προχώρησε και στη δημιουργία και δημοσίευση ενός βίντεο, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει γονείς και παιδιά για το σχολικό bullying.
Η νέα καμπάνια του υπουργείου Παιδείας έχει στόχο να καταγράψει τα περιστατικά bullying που συμβαίνουν στα σχολεία, αφού ουσιαστικά δεν προτείνει λύσεις για το σύνθετο αυτό και συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα. Το ερώτημα που παραμένει είναι πως θα διαχειριστούν -γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί- τα περιστατικά αυτά ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό από τους μαθητές το αποτύπωμα που αφήνει στον καθένα η χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας. Είναι εξάλλου ήδη ευρέως γνωστό ότι η αυστηρότερη τιμωρία δεν αποτελεί πολλές φορές εμπόδιο στα άτομα που έχουν αποφασίσει να παρανομήσουν.
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο δεν εστιάζουν στις αιτίες ης αύξησης της βίας στα σχολεία αλλά μόνο στην αντιμετώπιση της. Εκτός από την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr που παρουσίασε χτες ο υπουργός Παιδείας και έχει στόχο να να δώσει την ευκαιρία σε κάθε παιδί να καταγράψει την ιστορία -που έχει ήδη βιώσει-, χαρακτηριστικό των μέτρων είναι η αυστηροποίηση των «ποινών» και η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής.
Το βίντεο, που έχει τίτλο «Stop Bullying - Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς», δείχνει την ιστορία τριών παιδιών που συμμετέχουν -από τη μεριά τόσο του θύτη όσο και του θύματος- σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Το συγκινητικό βίντεο καταλήγει παροτρύνοντας τους μαθητές να μιλήσουν, προκειμένου να σπάσει ο κύκλος βίας. «Αν βιώνεις bullying στο σχολείο, μπες στο stop-bullying.gov.gr και κάνε αναφορά», αναφέρει στο τέλος.
Δείτε το βίντεο:
Πιερρακάκης: «Όταν είδαμε το βίντεο, οι συνεργάτες μου δάκρυσαν»
Σχολιάζοντας τα μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στο σχετικό σποτ, το οποίο όπως είπε στόχος του είναι «ο κάθε γονιός να καταλάβει το πρόβλημα. Όταν είδαμε το βίντεο, οι συνεργάτες μου δάκρυσαν», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο πρώτο 12ωρο που λειτουργεί η πλατφόρμα υποβλήθηκαν έξι αναφορές για περιστατικά σχολικής βίας.
Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι καταγγελίες, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι πρώτα γίνεται στο σχολείο η αναφορά, ενώ αν είναι σοβαρή πηγαίνει στη διεύθυνση εκπαίδευσης όπου δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές.
Στην ερώτηση πώς τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν τη βία μεταξύ ανηλίκων, σημείωσε αρχικά ότι «δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση, δεν βάζει το υπουργείο αποβολές» και πρόσθεσε: «εμείς δίνουμε εργαλεία και οι εκπαιδευτικοί με βάση κατευθυντήριες γραμμές αποφασίζουν πώς θα τα χρησιμοποιήσουν».
Συνεχίζοντας ο υπουργός τόνισε με έμφαση ότι τα «κινητά είναι αλληλένδετα με το bullying και αυτό πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει βιντεοσκόπηση σε πολύ προσωπικές στιγμές, εκεί ο θύτης θα αλλάζει σχολείο» είπε και συμπλήρωσε ότι η περίπτωση αυτή «είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή».
Στην ερώτηση αν τα παιδιά μπορούν να παίρνουν το κινητό στο σχολείο, είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί συνολικά, καθώς τυπικά απαγορεύονται και για το λόγο αυτό μπήκε πλαίσιο. «Εφόσον υπάρξει βιντεοσκόπηση ο διευθυντής δύναται να αποφασίσει ποινή αποβολής ανάλογα με το περιστατικό» εξήγησε.
Στην επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, ο κ. Πιερρακάκης, υποστήριξε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί το «ζητάνε ως εργαλείο αυτό το μέτρο».