Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την έμμηνο ρύση και τις μαθήτριες της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το 20% των γυναικών δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μηνιαίο κόστος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες ή και τις κόρες τους, ενώ πολλά κορίτσια απουσιάζουν έως και 30 ημέρες από το σχολείο λόγω της έλλειψης προϊόντων περιόδου. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, καθώς πρόκειται για περίπου 10.000 μαθήτριες που φοιτούν στα σχολεία όλης της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να διανέμει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν σε σχολεία, τα οποία δυστυχώς, περιορίζονται μόνο στη Δυτική Αττική και στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, Period Poverty, που παρουσίασε την Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα διανεμηθούν δωρεάν προϊόντα περιόδου σε 200 σχολεία της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Στα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, κάθε κορίτσι θα παραλαμβάνει κάθε τρεις μήνες τα προϊόντα που χρειάζεται για το διάστημα αυτό, ενώ η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση για δύο έτη.
Τα προϊόντα θα χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κ. Αγαπηδάη, βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η προαγωγή υγείας των έφηβων κοριτσιών μέσα από την αποστιγματοποίηση της περιόδου, αλλά και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία. Ωστόσο, τα σχολεία που επιλέχτηκαν είναι πολύ λίγα και αφορούν μόνο τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την στιγμή που η ανάγκη ευαισθητοποίησης των μαθητών στα θέματα αυτά κρίνεται εντονότερη στα σχολεία της επαρχίας.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Κάθε σχολείο θα έχει το ειδικό kit περιόδου και οι εκπαιδευτικοί θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στα κορίτσια την ώρα των σχολικών μαθημάτων. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς θα μπορούν πλέον τα κορίτσια να αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνδέεται με την ανάπτυξη και την υγεία τους και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπονται.
Συγκριμένα, αναπτύσσονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά (ανά αναπτυξιακό επίπεδο), για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των παιδιών. Παράλληλα, θα οργανωθούν σεμινάρια ευαισθητοποίησης σε 250 σχολεία με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών.
Το πρόγραμμα θαπεριλαμβάνει:
- διανομή 14.000.000 προϊόντων περιόδου στα σχολεία,
- εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς (ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες),
- πακέτο περιόδου στο σχολείο,
- εκστρατείες αποστιγματισμού και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.