Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Από το 2025 θα αρχίσουν να διαγράφονται οι «αιώνιοι» φοιτητές, όπως διαμήνυσε η υφυπουργός Παιδείας, κα Ζέττα Μακρή.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι: «Οι πρώτες διαγραφές θα γίνουν το 2025 και για όσους φοίτησαν μετά την ψήφιση του νόμου το 2027».

«Οι αιώνιοι φοιτητές οι οποίοι φοιτούσαν πριν από την εφαρμογή του νόμου, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει το εξάμηνο των σπουδών τους έχουν.Από το έτος 2021 -2022 προσμετρώνται τα εξάμηνα της σχολής συν δύο ή συν τρία ανάλογα με τη σχολή. Για εκείνους οι οποίοι έχουν ήδη υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο μέχρι το 2021-2022, δεν υπάρχει προσαύξηση για εκείνους που δεν τον έχουν υπερβεί ισχύει κανονικά, ό, τι και για τους υπόλοιπους φοιτητές» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στον εν λόγω νόμο ορίζεται ότι η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός προσαυξημένος κατά τέσσερα ακαδημαϊκά έτη. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (Διαβάστε τον νόμο).

Παράλληλα, η κα Μακρή αναφέρθηκε στις καταλήψεις των πανεπιστημίων, ανέφερε ότι: «Κάποιες σχολές της Ιατρικής είναι ακόμη υπό κατάληψη και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αυτή είναι η χθεσινή εικόνα, γιατί ξέρετε, διαφοροποιείται και με την ώρα και με την ημέρα. Ξεκινήσαμε με καταλήψεις στο 1/3 των σχολών. Είναι πολύ λιγότερες τώρα, αλλά στις σχολές θα γίνουν τα μαθήματα διαδικτυακά. Υπάρχει ενημέρωση ότι 200 καθηγητές αρνούνται».

«Θέλω να πω εδώ και το λέω τελείως ουδέτερα, χωρίς καμία χροιά σε αυτό το οποίο θα πω, ότι υπάρχει εισαγγελική έρευνα και από την Εισαγγελία Αθηνών και από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για πράξεις και παραλείψεις» σημείωσε.

Όσον αφορά τις εξετάσεις των φοιτητών, που συνέπεσαν με τις καταλήψεις των Πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι: «Το εξάμηνο δεν πρέπει να χαθεί»Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο των Πρυτάνεων με το υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε να υλοποιηθεί διαδικτυακά η εξεταστική. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Μακρή τόνισε ότι: «Εάν χαθεί, κάποιοι θα έχουν ευθύνη, εάν δεν τήρησαν το νόμο, γιατί υπάρχουν και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις» Πάντως το εξάμηνο δεν θα χαθεί και οι πανεπιστημιακοί θα βρουν τον τρόπο. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, δεν είναι στη διακριτική μου ευχέρεια να μη σας δείρω σήμερα κι εσείς να μη με βρίσετε, είναι υποχρέωσή μας».

Αναφορικά με το αδιάβλητο της εξ αποστάσεως εξεταστικής στα πανεπιστήμια, ανέφερε ότι: «Οι εξετάσεις αυτές, έχουν κάποια διαβλητότητα, δεν είναι όπως στις Πανελλήνιες, όπου το αδιάβλητο είναι αναγνωρισμένο και κατοχυρωμένο. Αντιλαμβάνεστε και με τα κινητά υπάρχει τρόπος κάποιος να αντιγράψει. Τα στοιχεία κατά την πανδημία, κατά την οποία γίνονταν διαδικτυακά οι εξετάσεις δε δείχνουν μεγαλύτερη βαθμολογία ή μεγαλύτερη επιτυχία».

Σε ό,τι αφορά στον διάλογο για την παιδεία εν μέσω καταλήψεων, ρωτήθηκε γιατί δεν έχουμε δει ακόμα το νομοσχέδιο κι αν θα γίνει διάλογος και απάντησε ότι ο διάλογος θα γίνει στη δημόσια διαβούλευση και στη Βουλή και πρόσθεσε ότι: «Το νομοσχέδιο θα δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα και σε ποσοστό 70% θα περιλαμβάνει ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου».

Επίσης, η κ. Μακρή είπε ότι: «Από το 2019 μέχρι σήμερα η ενδοσχολική βία μειώθηκε, αλλά τα περιστατικά έγιναν πιο βίαια και πρόσθεσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα καταγγελιών ενώ γίνεται επιμόρφωση και εμπλέκονται και οι γονείς στο ζήτημα». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις