Breaking news

ypaith
A

«Φρένο» με οποιοδήποτε μέσο επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στις αντιδράσεις των φοιτητών και γενικότερα της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Μετά την απόφαση για εξ αποστάσεως εξετάσεις, εξέδωσε και εγκύκλιο που θέτει υποχρεωτική την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη ΑΕΙ. 

Η εγκύκλιος, η οποία εκδόθηκε και απεστάλη στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση ήδη από της 25 Ιανουαρίου, σημειώνει ότι, «η δεσμία αρμοδιότητα της Συγκλήτου των ΑΕΙ ανάγεται αφενός στην υποχρέωσή της να συμμορφώνεται προς τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες που δίνονται από την εποπτεύουσα αρχή της, αφετέρου στην υποχρέωσή της να προβεί σε όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, προκειμένου να διενεργηθεί απρόσκοπτα η εξεταστική περίοδος των φοιτητών».

Η εγκύκλιος υπογραμμίζει ακόμα ότ,ι «η έκδοση εγκυκλίων, κατευθυντήριων γραμμών και οδηγιών από διοικητικές αρχές στο πλαίσιο άσκησης διοικητικής εποπτείας, προς τα εποπτευόμενα νομικά τους πρόσωπα, έχει ως συνέπεια τα τελευταία να οφείλουν να προβούν στην εκπλήρωση της απαιτούμενης ενέργειας ή στην έκδοση της εκτελεστής πράξης σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτών». 

«Όχι» από ΑΕΙ στις εξ αποστάσεως εξετάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκή για εξ αποστάσεως εξεταστική. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για τη διαβλητότητα των εξετάσεων. Υπενθυμίζουμε ότι ο  καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, απέδειξε πολύ εύκολα, ότι το ChatGPT μπορεί να λύσει σε ελάχιστο χρόνο θέματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και μάλιστα με βαθμό άνω του επτά!

Ένα από τα Πανεπιστήμια που αντιδρούν είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Σύγκλητος του οποίου αποφάσισε να μη γίνει διαδικτυακά η εξέταση των μαθημάτων. Ωστόσο, επέτρεψε τη διαδικτυακή εξέταση των φοιτητών Erasmus, όπως και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών – διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. Με ομόφωνη απόφαση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι, «η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη».

«Όχι» στις εξ αποστάσεως εξετάσεις έχουν πει μέχρι στιγμής και τέσσερις σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίες αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις, καθώς δεν διασφαλίζεται  το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι εν λόγω σχολές τελούν υπό κατάληψη και είναι:

  • Σχολή Χημικών Μηχανικών (Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση)
  • ΣΕΜΦΕ (Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση)
  • Σχολή Αρχιτεκτόνων (Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση)
  • Σχολή Ηλεκτρολόγων

Οι αιχμές Μητσοτάκη και οι απάντηση του Χρήστου Μπούρα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τα πανεπιστήμια που δεν «συμμορφώθηκαν με το νόμο για να μη χαθεί η εξεταστική» και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας του απάντησε «καταλλήλως». 

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μπούρας δήλωσε έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες αν υπάρχει κάποια παράβαση στο Σύνταγμα. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» είπε: «Σέβομαι απόλυτα το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και είμαι έτοιμος, εάν τους έχω παραβεί, να υποστώ τις συνέπειες».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις