Breaking news

EAΠ
A

Ένα βήμα παρακάτω προχωρούν απόφοιτοι δύο προγραμμάτων σπουδών του ΕΑΠ, ζητώντας αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ έκαστος από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αιτία για την αγωγή είναι η παντελής έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων που «προσφέρουν» τα δύο προγράμματα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά πτυχία δεν διαθέτουν ακόμα κωδικό στο ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον οι απόφοιτοι να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις του δημοσίου ή σε προκηρύξεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες των αποφοίτων, το ΕΑΠ, διαφήμιζε τα προγράμματα αυτά ως ισότιμα των απονεμόμενων πτυχίων από τα ΑΕΙ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι απόφοιτοι των δύο προγραμμάτων «ενοχλούν» τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, ζητώντας το αυτονόητο... Να αναγνωριστούν, δηλαδή, τα επαγγελματικά δικαιώματα των δύο προγραμμάτων σπουδών που προσφέρει το αναγνωρισμένο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και για τα οποία έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ. 

Το proson.gr έχει δημοσιεύσει και παλαιότερα επιστολές των απόφοιτων του ΕΑΠ, αναδεικνύοντας ένα μείζον πρόβλημα που λιμνάζει από το... 2009, όταν εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα για την απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στα δύο προγράμματα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό». Ωστόσο, 14 χρόνια αργότερα, τα δικαιώματα αυτά δεν έχουν ενεργοποιηθεί στην πράξη, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι του ΕΑΠ να μην μπορούν να εργαστούν απρόσκοπτα ούτε στον ιδιωτικό αλλά ούτε και στον δημόσιο τομέα.

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, οι  62 απόφοιτοι των δύο προγραμμάτων «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», ζητούν από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο να τους καταβάλει ποσό ύψους 50.000 ευρώ, νομιμοτόκως, ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης την οποία έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υπόκεινται από την παράνομη παράλειψη ενεργοποιήσεως των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Η επιστολή

Ακολουθεί η επιστολή που υπογράφουν οι 62 απόφοιτοι των δύο προγραμμάτων, όπως την έλαβε και δημοσιεύει το proson.gr:

«62 απόφοιτοι των Προγραμμάτων «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του ΕΑΠ άσκησαν 2 αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να αναγνωρισθεί ότι, το ΕΑΠ και το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να τους καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον σε έκαστο εξ αυτών το ποσό των 50.000€ νομιμοτόκως ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης την οποία έχουν υποστεί και ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ υπόκεινται από την παράνομη παράλειψη ενεργοποιήσεως των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων που τους απονέμουν αντίστοιχα τα άρθρα 1 και 2 π.δ. 66/2009.

Σε συνέχεια εξώδικων οχλήσεων των ανωτέρω αποφοίτων που απέβησαν άκαρπες και βλέποντας ότι οι σπουδές τους στο ΕΑΠ τους έχουν οδηγήσει σε επαγγελματικό αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να μετάσχουν σε Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, δεν μπορούν να εργαστούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άσκησαν αγωγές ζητώντας αποζημίωση 50.000€ έκαστος εξ αυτών για την προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)
Η διαφήμιση των δύο προγραμμάτων του ΕΑΠ

Με τις αγωγές αυτές επικαλούνται τη χρόνια και εξακολουθητική αδράνεια του ΕΑΠ να ενεργήσει συστηματικά προς τα όργανα της Πολιτείας για να ληφθούν τα δέοντα κανονιστικά μέτρα προς ενεργοποίηση των απονεμόμενων στο π.δ. 66/2009 επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, καθώς και την αθέμιτη εμπορική πρακτική που το ΕΑΠ ακολούθησε για να δημιουργήσει και εμπεδώσει στους ενάγοντες την εύλογη πεποίθηση ότι εγγραφόμενοι στα 2 Προγράμματα και αποφοιτώντας από αυτά θα έχουν όντως στην πράξη τα επαγγελματικά δικαιώματα του π.δ. 66/2009.

Οι απόφοιτοι στρέφονται εν τούτοις και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, επικαλούμενοι και την δική του εξακολουθητική και παράνομη παράλειψη -αφού τελούσε εν γνώσει των προβλημάτων επαγγελματικής πρόσβασης των εναγόντων στην αγορά εργασίας-, αφ’ενός μεν να απονείμει κωδικό κλάδου εκπαίδευσης στους ενάγοντες, αφ’ετέρου να εντάξει το πτυχίο τους στο προσοντολόγιο και στο να προβεί σε λήψη των απαιτούμενων μέτρων που μια χρηστή διοίκηση σε ένα κράτος δικαίου θα ελάμβανε για να διασφαλίσει την πρόσβαση των αποφοίτων ενός ΑΕΙ που απολαύει των εγγυήσεων του άρθρου 16 Συντ. στην επαγγελματική ζωή του τόπου». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις