Το Νοέμβριο του 2019 η διοίκηση του τότε ΟΑΕΔ προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ Α.Ε.) για τη λειτουργία της ειδικότητας Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών στην Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας του Οργανισμού στη Χαλκίδα.
Από τότε πέρασαν σχεδόν δυόμισι χρόνια και ήδη οι πρώτοι 16 απόφοιτοι της σχολής έχουν περάσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από την ΕΑΒ. Βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν καλά κάποια ξένη γλώσσα, κυρίως αγγλικά, μπορούν να εργαστούν σε οποιαδήποτε ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, καθώς πρόκειται για μια εξειδικευμένη ειδικότητα υψηλής ζήτησης, η οποία οδηγεί σε ένα καλά αμειβόμενο επάγγελμα.
Το ιδιαίτερο αυτό «success story» των 16 αποφοίτων της σχολής μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, όπως έχει μετονομαστεί πλέον ο ΟΑΕΔ, αναμένεται να επαναληφθεί καθώς στη σχολική χρονιά 2021-2022 οι εγγραφές αυξήθηκαν με 28 μαθητές, ακόμη και από άλλες πόλεις, που επέλεξαν τη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Θα μείνει όμως περιορισμένο στο παράδειγμα της συνεργασίας ΔΥΠΑ – ΕΑΒ, εάν δεν αποτελέσει κεντρικό άξονα τόσο για τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης όσο και για τις εγχώριες επιχειρήσεις.
Οπως εξηγεί μιλώντας στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, για το υπουργείο Εργασίας και κυρίως την υπηρεσία απασχόλησης αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία νέων ειδικοτήτων αιχμής, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών οικονομιών της χώρας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ΔΥΠΑ, με ενέργειες όπως η επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, η ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτή τη διαδικασία, η αναβάθμιση του εξοπλισμού των εργαστηρίων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας, η «πράσινη» ανακαίνιση των κτιρίων και η αναγκαία διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών της, αναβαθμίζει και ενισχύει τις επαγγελματικές σχολές που διαθέτει ώστε να προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Να σημειωθεί ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης διαθέτει 51 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας, 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και 7 Πειραματικές ΕΠΑΣ (ΠΕΠΑΣ) σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση σε πολλές και διαφορετικές ειδικότητες.
Οι εγγραφές για την επόμενη σχολική περίοδο 2022-2023 έχουν ξεκινήσει και ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου.
Ποια τμήματα θα λειτουργήσουν
Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 θα λειτουργήσουν:
• 51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) με 31 ειδικότητες υψηλής ζήτησης που εφαρμόζουν το σύστημα της μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυϊκό σύστημα στη χώρα, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη σχολή με τη μαθητεία σε επιχειρήσεις σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training).
• 7 Πειραματικές ΕΠΑΣ μαθητείας με 3 ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, όπου εφαρμόζονται καινοτόμα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε επτά πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα. Για τη λειτουργία των ΠΕΠΑΣ, η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τουρισμού.