Σχεδόν τα 11.0000 κρούσματα σε ηλικίες 17 ετών ανιχνευτήκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Μάλιστα ο αριθμός αυτός, για την ακρίβεια 10.838, δεν είναι καν ο υψηλότερος, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (15 με 21 Νοεμβρίου), ο συνολικός αριθμός ήταν 11.342, παρουσιάζοντας αύξηση +3.7% σε σχέση με την προηγούμενη και +6.5% σε σχέση με την προ-προηγούμενη. Το δε ποσοστό εμβολιασμού των νέων, παραμένει χαμηλό στο 10%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού.
Εξαιτίας των κρουσμάτων στα σχολεία αλλά και της νέας μετάλλαξης όμικρον, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να μπει προληπτικό λουκέτο λίγων ημερών στα σχολεία, τα οποία παραμένουν ανοικτά μόνο και μόνο λόγω του οριζόντιου μέτρου να μην κλείνουν αν δεν ασθενήσει το 50%+1 των μαθητών ενός Τμήματος, που έθεσε η κυβέρνηση.
Την πρόταση να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα επαναλαμβάνει έντονα τις τελευταίες μέρες ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, αναφερόμενος στη νέα μετάλλαξη Όμικρον και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν: «Η πρότασή μου για να μην κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα είναι να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη. Να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα, κάτι σαν χειμερινές διακοπές, και να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα όταν έχει κρούσματα κορονοϊού, να μην είναι το 50%» δήλωσε. Και δεν είναι ο μοναδικός που ζητάει προληπτικό λουκέτο στα σχολεία.
Έρχεται και εμβόλιο για μικρά παιδιά
Η κυβέρνηση πάντως δε σκοπεύει στο εγγύς μέλλον να λάβει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια στα σχολεία πέρα από το συνεχές testing, ενώ ένα ακόμα "όπλο" που περιμένει, είναι το εμβόλιο για τα μικρότερα παιδιά: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επικαλούμενος επικοινωνίες του με τον φαρμακευτικό κολοσσό. Η υπουργός Παιδείας από την πλευρά της επιμένει να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων όπου τα πρωτόκολλα τηρούνται καλά. Βέβαια όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν σε μια κοινωνία, τόσο περισσότερα θα υπάρχουν και στα σχολεία»
Υπουργείο Παιδείας: Αρκεί το «αυξημένο testing»
Ο χάρτης που παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας είναι ενδεικτικός και μας ενημερώνει ότι μόλις το 0,02% των σχολείων βρίσκονται σε αναστολή.
Με βάση αυτό το χάρτη, η κ.Κεραμέως και οι επιτελείς του ΥΠΑΙΘ δεν παύουν να μας καθησυχάζουν: "Έχουμε ελάχιστα τμήματα κλειστά σε όλη την επικράτεια. Έχουμε κάπου 15 τμήματα κλειστά στην επικράτεια από 85 χιλιαδες περίπου και αυτο οφείλεται αν θέλετε αφενός στην υποδειγματική τήρηση των μέτρων και αφετέρου στο πάρα πολυ αυξημένο testing. Έχουμε επενδύσει παρά πολύ ως κυβέρνηση και στην προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας αλλά και στη λειτουργία των σχολειών μας και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε πάρει μια συνειδητή απόφαση να επενδύσουμε πάρα πολύ στο αυξημένο testing το οποίο κοστίζει πολύ αλλά το κάνουμε διότι είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό προφανώς ο ίδιος απομονώνεται αμέσως αλλά ταυτόχρονα όλες οι στενές του επαφές κάνουν έως και 7 δωρεάν test την εβδομάδα! Δηλαδή ένα test κάθε μέρα", ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η κ.Κεραμέως.
Άλλη είναι η πραγματικότητα
Η πραγματικότητα όμως, δυστυχώς για όλους, λέει πολύ διαφορετικά πράγματα από όσα μας λέει η κ.Κεραμέως.
Χτες Δευτέρα 29/11, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 153.880 κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών από την αρχή της πανδημίας. Την περασμένη Δευτέρα 22/11 ο αριθμός αυτός ήταν 143.042 κρούσματα. Δηλαδή σε μια εβδομάδα είχαμε 10.838 νέα κρούσματα σε παιδιά. Το δε ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα κρούσματα αυτής της ηλικίας επί του συνόλου από την αρχή της πανδημίας, έφτασε χθες το 16.6%, όταν την 1η Νοεμβρίου ήταν 14,9%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,7% σε λιγότερο από μήνα.
Εξάλλου μια ματιά μόνο στον πίνακα που δίνει ο ΕΟΔΥ για τις ηλικίες και την κατανομή κρουσμάτων, αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και έφηβοι (έως 19 ετών) ουσιαστικά "οδηγούν" αυτή τη στιγμή την πανδημία αποτελώντας ποσοστό άνω του 23% επι του συνόλου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσά τους να έχει η ηλικία 10-19 ετών...