Breaking news

Νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του Μαΐου
A

Έτοιμος είναι να γυρίσει ο «τροχός» και για τους καταθέτες, πιθανότατα εντός Μαΐου, με τις τράπεζες να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στον χώρο των επιτοκίων, χωρίς προς το παρόν ειλημμένες αποφάσεις. 

Με την τελευταία αύξηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ακόμη νωπή, χωρίς ξεκάθαρα δείγματα προθέσεων από τον ανταγωνισμό, οι Έλληνες τραπεζίτες μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους. 

Διαβάστε επίσης: Η Κριστίν Λαγκάρντ προαναγγέλλει νέες αυξήσεις επιτοκίων

Συνομιλώντας με τους αρμόδιους παράγοντες, το powergame.gr καταγράφει την εγρήγορση στις διευθύνσεις λιανικής τραπεζικής, με τα στελέχη να κάνουν πρακτικά ασκήσεις επί χάρτου, στο πλαίσιο μιας επικαιροποιημένης ανατιμολόγησης καταθετικών προϊόντων. Απ’ ό,τι φαίνεται, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη, δρομολογούνται οι επόμενες κινήσεις προς όφελος του αποταμιευτικού κοινού, αποκλειστικά στα όρια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Από το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε έγιναν και οι επίσημες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάνρντ για το πώς σκέφτεται να προχωρήσει η ΕΚΤ στο επόμενο διάστημα, είναι εμφανής μια κινητικότητα στα γραφεία των τραπεζών. Τι περιμένουν πριν προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις; Κατ’ αρχάς να αποσαφηνίσουν από πλευράς τους το τοπίο και το στίγμα των επόμενων κινήσεων της ΕΚΤ, στη συνέχεια να προϋπολογίσουν το αναγκαστικά αναθεωρημένο κόστος, που σημαίνει για τον ισολογισμό κάθε νέα αύξηση επιτοκίων, και, τέλος, να δουν ή να προβλέψουν τον ανταγωνισμό. 

Ανάλογα με τη στρατηγική της κάθε τράπεζας και όχι απαραίτητα από το επίπεδο ρευστότητας -η οποία είναι περισσή σε όλο το σύστημα-, ο κάθε όμιλος θα προσδιορίσει τη δική του πολιτική στη νέα άνοδο επιτοκίων. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι «είμαστε προ των πυλών μιας νέας αύξησης επιτοκίων στις καταθέσεις, σε επίπεδα ανάλογα του 0,25% της ΕΚΤ, δηλαδή με ένα εύρος της τάξεως του 0,20%-0,30%». 

Με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που είναι μάλλον ορατό για τον Μάιο, όσοι έχουν κατευθύνει τα διαθέσιμά τους σε καταθέσεις προθεσμίας θα προσθέσουν άλλο ένα 0,20% μίνιμουμ στις ήδη υψηλότερες -συγκριτικά με το τέλος του 2022- αποδόσεις τους. 

Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, αποφάσεις τελικές δεν είχαν ληφθεί. «Το συζητάμε πάντως», ήταν πάνω-κάτω οι επισημάνσεις τραπεζικών στελεχών στο powergame.gr, «και ως προς το πού θα σταματήσει ο πήχης (σε επιτόκιο και ύψος κατάθεσης) και ως προς την ακριβή χρονική στιγμή». 

Σε συχνότητα αναπροσαρμογής των επιτοκίων συγκριτικά με τα δάνεια, οι καταθέσεις είναι προφανώς… ριγμένες. Κάθε αύξηση στα επιτόκια της ΕΚΤ περνάει άμεσα στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς αυτό είναι αναπόφευκτο εκ των πραγμάτων. Το κυμαινόμενο επιτόκιο ακολουθεί πάραυτα το διατραπεζικό euribor και δεν μπορεί να μην υπάρχει συσχέτιση. 

Από την άλλη πλευρά, το δίκαιο αίτημα των καταθετών ότι αυξάνονται τα δάνεια και όχι με τον ίδιο ρυθμό οι καταθέσεις έχει λογική και βάση. Ενδεικτικό είναι ότι ξανά έπειτα από χρόνια στην αγορά μιλάμε για ψαλίδα επιτοκίων (spread) και μάλιστα στο 5,5%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Μάρτιος 2023) ο Έλληνας καταναλωτής δανείζεται με 5,70% και αποταμιεύει με 0,26%.

Βέβαια, για να κάνουμε τον «συνήγορο του διαβόλου», αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο -αντιθέτως, στις κεντρικές αγορές της Ευρώπης είναι πολύ πιο έντονο (Μ. Βρετανία, Γερμανία), χώρες όπου οι καταθέσεις αρχίζουν και «κάνουν φτερά» για άλλες τοποθετήσεις ή για άλλου είδους τράπεζες, τύπου fintech. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η Αpple με το 4,15% που ανακοίνωσε συγκέντρωσε 1 δισ. δολάρια μέσα σε 4 ημέρες.

Επιστρέφοντας στα της χώρας μας, υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που οι τράπεζες θα συνυπολογίσουν στον νέο κύκλο αυξήσεων επιτοκίων στις καταθέσεις. Είναι η σχέση με το πρόγραμμα στήριξης συνεπών, ευάλωτων και μη, δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, οι οποίοι παρά την αύξηση του 0,25% της Πέμπτης, αλλά και για όσες επόμενες συμβούν (τουλάχιστον άλλη μία αντίστοιχη) τους επόμενους μήνες (μέχρι να λήξει το 12μηνο), δεν θα επηρεαστούν καθόλου.

Θα πληρώσουν την ίδια δόση, σαν να μην έχει γίνει ποτέ άλλη αύξηση… Και το κόστος της διαφοράς θα επωμισθούν οι τράπεζες. «Είναι και αυτό μια σημαντική μορφή παροχής», όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι ομάδες εργασίας που προετοιμάζουν τον νέο τιμοκατάλογο. 

Πηγή: thepowergame.gr

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις