Τα θετικά και τα αρνητικά σχόλιά της για τις διατάξεις που αφορούν τα ακίνητα που περιέχονται στο υπό δημόσια διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΜΙΔΑ, θεωρώντας ότι η αγωνία του νομοθέτη μήπως χάσει μερικά ευρώ από το μέτρο αυτό, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την μέριμνα να βγουν στην αγορά σπίτια για τους ενοικιαστές.
Έτσι, επισήμανε τις αναγκαίες αλλαγές στις διατάξεις του, όπως είναι:
- Η μείωση του χρονικού ορίου για τα κενά και η κατάργησή του για όσα ήταν στη βραχυχρόνια πριν από την πρωθυπουργική εξαγγελία του μέτρου.
- Η 36μηνη φοροαπαλλαγή να αφορά το ακίνητο και όχι τον αρχικό συγκεκριμένο ενοικιαστή, να παραμένει δηλαδή σε ισχύ ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή ενοικιαστή για οποιοδήποτε λόγο εντός της τριετίας.
- Η μείωση σε λογικά ποσοστά των βαρύτατων φορολογικών συντελεστών της κλίμακας των μισθωμάτων, που αποτελούν κύρια και πάγια αιτία της αύξησης των ενοικίων.
- Η άμεση ενεργοποίηση της "Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης" του Ν. 4972/2022, ώστε να μπορεί κάθε πραγματικός ενοικιαστής να αποδεικνύει εύκολα και χωρίς κόστος τη φερεγγυότητά του.
- Ο διπλασιασμός των ποσοστών μείωσης του ΕΝΦΙΑ στο 40% και στο 20% για τις κατοικίες με αξία άνω των 500.000€, έτσι ώστε να αποτελέσει πραγματικά δελεαστικό κίνητρο για την ασφάλισή τους, η οποία σύντομα θα αποδώσει πολλαπλάσια φορολογικά έσοδα.
- Η απόσυρση της διάταξης για το τέλος "ανθεκτικότητας" και η επανεξέταση εξ αρχής των αλλεπάλληλων επιβαρύνσεων στη βραχυχρόνια μίσθωση, αν μας ενδιαφέρει και η "ανθεκτικότητά" της αλλά και η ¨ανθεκτικότητα" του τουρισμού της χώρας μας. Το τέλος αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συναρτηθεί με την τιμή ενοικίασης του καταλύματος, αν δεν θέλουμε να αποτελέσει την αρχή του "τέλους" της βραχυχρόνιας μίσθωσης...
- Ο περιορισμός για τα τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας να υλοποιηθεί μηχανογραφικά από την ΑΑΔΕ, μέσω του αποκλεισμού των ταχυδρομικών κωδικών τους, και όχι να μετατραπεί σε παγίδα ανυποψίαστων ιδιοκτητών ή των φοροτεχνικών τους, για επιβολή τερατωδών προστίμων. Ο δε ο περιορισμός στα διαμερίσματα αυτά να αφορά αποκλειστικά νέα ΑΤΑΚ και όχι νέα Α.Μ.Α..
Οι θετικές διατάξεις
Θετικές κρίνονται οι διατάξεις για:
- Την αύξηση επιδότησης επισκευής κατοικιών και την αυξημένη προκαταβολή του προγράμματος "Ανακαινίζω – Νοικιάζω",
- Τη χορήγηση χρηματοδοτήσεων υπό τη μορφή δανείου για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών πρώτης κατοικίας και ενεργειακής αναβάθμισης ιδιοκτησιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Την παράταση της αναστολής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακινήτων και
- Την απαλλαγή από το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας μέσω οπτικών ινών.
Οι βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου
Στις βασικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι:
- Κατάργηση από το 2025 του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, τα μπλοκάκια και γενικότερα όλα τα φυσικά πρόσωπα. Ειδικότερα, το 2025 (για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν φέτος) απαλλάσσονται από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος:
- Επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, με τη φορολογική επιβάρυνση να μειώνεται τουλάχιστον κατά 325 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται και για κάθε υποκατάστημα του επιτηδευματία, το οποίο ανέρχεται σε 300 ευρώ.
- Τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο. Το ετήσιο κέρδος για τους φορολογουμένους κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ.
- Επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2024 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
- Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
- Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
- Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
Το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, που ανέρχεται σε 800 ευρώ ετησίως. Επίσης, θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, ύψους 1.000 ευρώ ετησίως.
- Από το 2025 και μετά, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα διαρκεί από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Ιουλίου κάθε έτους, με βάση την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης:
- 4% έκπτωση για όσους υποβάλουν δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
- 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
- 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.
Με στόχο την αποφυγή καθυστερήσεων θεσπίζονται κυρώσεις για τους διοικητές οργανισμών, υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου, γενικούς γραμματείς των Δήμων, καθώς και υπευθύνους μισθοδοσίας, σε περίπτωση που δεν αποστείλουν τα απαραίτητα δεδομένα στην ΑΑΔΕ έγκαιρα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ανακριβούς αποστολής των στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα υπεύθυνα άτομα.
Ακόμη:
- Θεσπίζεται αφορολόγητο όριο έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2024. Επίσης, ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι εργοδότες θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για τα φιλοδωρήματα, εκτός αν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη σε συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις. Επιπλέον, για να αποτραπεί η καταχρηστική χρήση του νέου αυτού μέτρου από τους εργοδότες, προβλέπεται ότι αν ένας εργοδότης μειώσει τον κανονικό μισθό του εργαζόμενου και αυξήσει αντίστοιχα τα φιλοδωρήματα, τότε θα πρέπει να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης του μισθού.
- Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αλλαγές στη διοικητική δομή της ΑΑΔΕ, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της. Θα δημιουργηθούν τρεις νέες θέσεις υποδιοικητών που θα ασχολούνται με την οργάνωση λειτουργιών, τις νομικές υποθέσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υπηρεσίας.