Breaking news

Ανοίγει η «αυλαία» για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις
A

Σήμερα ή αύριο ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει επισήμως το αργότερο έως αύριο.

Μετά και την ψήφιση των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους να μην χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι τις φορολογικές δηλώσεις τους, αλλά να το πράξει αυτόματα η εφορία για αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ακόμη ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να δώσει παράταση τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου στην καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης και υποβολής, λόγω καθυστέρησης ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα για τα φυσικά πρόσωπα, θα ακολουθήσει και η έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα.

Τι αλλάζει για τους επαγγελματίες

Το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων προσθέτει νέους κωδικούς στο έντυπο Ε3 για τον υπολογισμό του εισοδήματος που απέκτησαν το 2023.

Μεταξύ των νέων στοιχείων που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι περίπου 700.000 επαγγελματίες αφορούν στην ημερομηνία έναρξης εργασιών όπου προκύπτουν τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης, το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων της (στην περίπτωση που απασχολεί προσωπικό). Το ύψος του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης προκύπτει ούτως ή άλλως από τα στοιχεία των βιβλίων της που αναγράφονται κάθε χρόνο στα έντυπα της εφορίας.

Παράλληλα οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν:

  • Εάν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης (πολύτεκνοι ή με αναπηρία 80% και άνω)
  • Εάν δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (έχουν έδρα σε μικρό χωριό, αναπηρία 67%-79% κ.α. ).
  • Εάν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.
  • Εάν επιθυμούν τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ για να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Οι επτά αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών

Με τις νέες διατάξεις του νέο νομοσχεδίου αναμένονται:

  1. Ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας όταν υπάρχουν οφειλές σε τρίτους. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας. Με την εφαρμογή αυτή οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στον Δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.
  2. Τέλος στην προσκόμιση βιβλίων. Μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο. Η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης και της ψηφιακής διαβίβασης όλων των δεδομένων στα myDATA. Επί της ουσίας η ΑΑΔΕ και ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να ελέγξουν μία επιχείρηση ή έναν επαγγελματία.
  3. Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα επικοινωνούν με την εφορία και γενικότερα με όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μόνο ψηφιακά. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
  4. Πλήρης προσυμπλήρωση όλων των φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ με στόχο να διευκολύνει φορολογούμενους και επιχειρήσεις αλλά και να κλείσει τα παράθυρα φοροδιαφυγής με τις αυξομειώσεις εσόδων και εξόδων. Ήδη, συμπληρώνονται από την εφορία οι κωδικοί του εντύπου Ε1, με τους φορολογούμενους ωστόσο να μπορούν να κάνουν αλλαγές, το έντυπο Ε3 και οι δηλώσεις ΦΠΑ τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων όσο και στις δαπάνες. Το επόμενο έτος θα είναι προσυμπληρωμένα και τα εισοδήματα που προκύπτουν από το έντυπο Ε2, δηλαδή τα εισοδήματα από ακίνητα. 
  5. Αλλάζει ο τρόπος επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση, με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια.
  6. Παραγραφή υποθέσεων. Ο πενταετής χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο, αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής.
  7. Οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνουν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους.

Τι θα ισχύσει στο Ε2 και στο Ε9

Από το 2025 αυτόματα θα συμπληρώνονται και οι δηλώσεις για εισοδήματα από ενοίκια (έντυπο E2) και οι συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων. Μάλιστα, στόχος της ΑΑΔΕ είναι η αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών να φθάσει μέχρι το Ε9 για τα ακίνητα. Οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν οι ίδιοι τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας τους καθώς το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις