Δικλίδες ασφαλείας με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από εποχικές επιχειρήσεις, θέτει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, καθώς αυτές θα ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν φόρο πριν καν ανοίξει η πλατφόρμα του taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις του 2024.
Κι αυτό γιατί στους ελέγχους που πραγματοποιούνται αποκαλύπτεται η ύπαρξη υψηλών τζίρων στις εποχικές επιχειρήσεις, η οποίες «εξαφανίζονται» στο τέλος της περιόδου, αφήνοντας απλήρωτο το ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.
Έτσι, σύμφωνα με διάταξη που προβλέπει το νομοσχέδιο του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, προβλέπεται η δυνατότητα για ενδιάμεσο προσδιορισμό του φόρου.
Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου κρίθηκε απαραίτητη από την ΑΑΔΕ καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Σύμφωνα με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου, σε εξαιρετικές περιστάσεις, ο προσδιορισμός του φόρου μπορεί να γίνει από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει και πριν από την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης (ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου). Εξαιρετικές περιστάσεις συντρέχουν αν:
- η δραστηριότητα του φορολογούμενου είναι εποχική, ασκείται από επιχείρηση που έχει συσταθεί την τελευταία τριετία και υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής όπως ενδεικτικά η μη υποβολή δηλώσεων, ή
- υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα.
Η πράξη προσδιορισμού φόρου συνοδεύεται από εντολή ελέγχου, με βάση την οποία εκδίδεται διορθωτικός προσδιορισμός φόρου εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου.
Ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει κατά της πράξης ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου απευθείας ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, χωρίς να απαιτείται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής. Ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι προσφεύγουν πρώτα στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στην περίπτωση αυτή μπορούν να προσφύγουν απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια.
Ο φορολογούμενος είτε καταβάλλει εφάπαξ τη φορολογική οφειλή που ορίζεται από τον ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου, είτε εξασφαλίζει την καταβολή αυτής, παρέχοντας εγγύηση ή αποδεχόμενος την εγγραφή βάρους επί της περιουσίας του υπέρ της Φορολογικής Διοίκησης για το συνολικό ποσό της φορολογικής οφειλής.
Η εγγύηση και η εγγραφή βάρους διατηρούνται μέχρι την πλήρη εξόφληση της φορολογικής οφειλής. Σημειώνεται ότι η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί, μετά από έλεγχο, σε έκδοση πράξης διόρθωσης οποιουδήποτε προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί αιτιολογημένα ότι ο προηγούμενος προσδιορισμός φόρου ήταν ανακριβής ή εσφαλμένος
Επίσης με το άρθρο 28 του φορολογικού νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών, βάζει ανώτατο χρονικό όριο για τους ελέγχους. Συγκεκριμένα, η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ορίζεται σε έως ένα έτος και δύναται να παραταθεί άπαξ κατά έξι μήνες. Προϋπόθεση χορήγησης της παράτασης είναι η έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου. Περαιτέρω παράταση μέχρι έξι ακόμη μήνες είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ειδικώς. Η διάρκεια του ελέγχου δεν αναστέλλει ούτε επιμηκύνει τον χρόνο παραγραφής.