Breaking news

Έρχεται η Εφορία ακινήτων: Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ
A

Τον Απρίλιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εγκαινιάζει δύο νέα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ειδικά «αφιερωμένα» στην εποπτεία των ακινήτων.

Ο στόχος τους είναι η πιο αυστηρή παρακολούθηση όλων των φάσεων και διαδικασιών φορολόγησης, καθώς και η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η παραδοσιακή ροπή του συγκεκριμένου τομέα στη φοροδιαφυγή, αλλά και οι αλλαγές που επήλθαν σε κρίσιμα ζητήματα όπως η καθιέρωση του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές και τις δωρεές, οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, επιβάλουν την αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Οι νέες ειδικές μονάδες πιάνουν δουλειά εντός του Απριλίου, συνιστώντας ουσιαστικά την Εφορία ακινήτων Στα δύο Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΠ) περνούν όλες οι υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ σε Αττική και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ΚΕΦΟΚ Αττικής θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 22 Απριλίου, ενώ το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στις 13 Μαΐου. Μέχρι τις 20 Μαΐου, το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης θα έχει αναλάβει όλες τις υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου από τις ΔΟΥ της περιφέρειας.

Μεταβιβάσεις, δηλώσεις, φόροι, πρόστιμα, πιστοποιητικά και έλεγχοι που σχετίζονται με ακίνητα, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των νέων κέντρων, ενώ η ενεργοποίησή τους συμπίπτει με την εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ, το οποίο προβλέπει φέτος 2.500 ελέγχους σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, με έμφαση σε υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι αρμοδιότητες των ΚΕ.ΦΟ.Κ. θα είναι οι ακόλουθες:

  1. Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ)
  2. Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων.
  3. Η δημιουργία και η συντήρηση της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων. Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων.
  4. Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
  5. Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.
  6. Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.
  7. Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού.
  8. Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  9. Η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές Υπηρεσίες, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.
  10. Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας των φορολογιών ακίνητης περιουσίας Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).
  11. Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων και αιτήσεων (έντυπων υποδειγμάτων) που επέχουν θέση δήλωσης.
  12. Η σύνθεση δηλώσεων, η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
  13. Ο έλεγχος τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.
  14. Ο έλεγχος των παραστατικών κατά την παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).
  15. Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.
  16. Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.
  17. Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων, η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις