Σε συνολικά 35 κλάδους επεκτείνεται η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών αυτόματης πληρωμής (POS) στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν προθεσμία να τα εγκαταστήσουν έως την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024.
Όπως αναφέρει η Κοινή Απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, το μέτρο επεκτείνεται υποχρεωτικά σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελμάτων που σήμερα εξαιρούνται από την εγκατάσταση τερματικών.
Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιδιοκτήτες ταξί, χρηματιστηριακοί σύμβουλοι, κτηματομεσίτες, παραγωγοί λαϊκών αγορών και πωλητές σε πανηγύρια, ιδιοκτήτες περιπτέρων, ψιλικών, παντοπωλείων, μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων, γραφεία ευρέσεως εργασίας, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, τραγουδιστές, μουσικά συγκροτήματα, χορευτές, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΙΕΚ κ.α.
Η απόφαση θα προβλέπει επίσης βαριά πρόστιμα έως 1.500 ευρώ κατά περίπτωση για τους επιτηδευματίες που δεν θα συμμορφωθούν.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, οι επιχειρήσεις θα πρέπει, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στο μέτρο εμπίπτουν 356.000 εταιρίες. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμη πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα τερματικά μηχανήματα, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα αυτόματα μηχανήματα.
Ποιοι εξαιρούνται από τις πληρωμές μέσω IRIS
Στην απόφαση αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι πληρωμής αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία IRIS online payments, κατά την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής που πραγματοποιούν πληρωτές, οι οποίοι ενεργούν ως καταναλωτές για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον:
- Παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή
- λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.)
Από τους δικαιούχους πληρωμής εξαιρούνται:
- τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, όπως αυτή πιστοποιείται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας
- τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024
Αρμόδιες αρχές
Ως αρμόδιες αρχές για να πραγματοποιούν ελέγχους, να βεβαιώνουν παραβάσεις και να επιβάλουν τα πρόστιμα, ορίζονται:
- Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης
- οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, στα πλαίσια των ελέγχων τότε οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συμπληρώνουν και διαβιβάζουν σχετική έκθεση ελέγχου προς τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία για να βεβαιωθεί η παράβαση και να επιβληθεί πρόστιμο. Σημειώνεται ότι αν η έκθεση ελέγχου αφορά δικαιούχο πληρωμής με έδρα εντός της Περιφέρειας Αττικής, αυτή διαβιβάζεται στη ΔΙΜΕΑ, και σε κάθε άλλη περίπτωση στις οικείες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.