Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας για το 2024 αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, εντός της ημέρας το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα προβλέπεται παράταση μόλις 15 ημερών για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας.
Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δίνεται «γενναία» δίμηνη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Ωστόσο, φέτος, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο σχεδιάζει αν επιβάλλει «κλιμακωτό πέναλτι» για όσους καθυστερήσουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί που θα πληρώσουν τα τέλη μετά τις 15 Ιανουαρίου θα κληθούν να καταβάλλουν τέλη προσαυξημένα κατά 20%. Αντίστοιχα, όσοι πληρώσουν τα τέλη τον Φεβρουάριο θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 50%.
Πώς θα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν με τους εξής τρόπους:
- Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
- Μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
- Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.
Πώς θα θέσετε το όχημά σας σε ακινησία
Η σχετική υποβολή γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR» έως το τέλος του έτους. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:
- Συνδέεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
- Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία
- Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
- Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος
- Υποβάλλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
- Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Η ακινησία ενός οχήματος θα πρέπει να δηλωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ σε περιπτώσεις όπως:
- Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
- Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
- Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
- Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
- Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
- Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
- Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
- Πλειστηριασμού του οχήματος
- Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
- Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Στην περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.