Breaking news

ΑΑΔΕ
A

Στο ξεκαθάρισμα της λίστας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ με στόχο να διαγραφούν οριστικά τα ανεπίδεκτα είσπραξης και να υπάρχει πραγματική εικόνα για το ύψος των απλήρωτων φόρων και τον αριθμό των οφειλετών.  

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από το συνολικό όγκο των «κόκκινων» χρεών που ανέρχονται σε 105 δισ. ευρώ τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται «χαμένα» για το δημόσιο καθώς προέρχονται από εταιρείες-φαντάσματα και από οφειλέτες που δεν έχουν κανένα εισόδημα η περιουσιακά στοιχεία.   

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου ένα χρέος να χαρακτηριστεί οριστικά ως ανεπίδεκτο είσπραξης θα είναι αυστηρές και σύμφωνες με το Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που ορίζει ότι για τη διαγραφή μιας οφειλής θα πρέπει:

  • Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.
  • Να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
  • Να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
  • Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.
  • Για χρέη εταιριών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία είχαν 4.184.515 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από αυτούς οι 2.031.656 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και κινητών αξιών και πλειστηριασμούς ακινήτων. Την ίδια στιγμή οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το ίδιο διάστημα κινούνται πάνω από τα 2,8 δις. ευρώ με τα 500 εκατ. ευρώ να είναι τα φρέσκα χρέη του Ιουνίου.

Σχετικά με την κατανομή των απλήρωτων φόρων η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών ή 1,87 εκατ. ΑΦΜ χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ με τον αριθμό να μειώνεται σταθερά το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα καταγράφεται αύξηση των μεσαίων και μεγάλων οφειλετών με τα μεγαλύτερα φέσια στην εφορία να έχουν ρίξει 9.023 φορολογούμενοι που κατά μέσον όρο χρωστούν ο καθένας πάνω από 9 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στη διάρθρωση των χρεών το 57% που αντιστοιχεί σε 46,3 δισ. ευρώ, πηγάζει κυρίως από φορολογικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.α).

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις