Μειώνεται ή μηδενίζεται το τέλος επιτηδεύματος σε πολιτισμό και χειροτεχνία, καθώς και η διαδικασία επιδότησής τους έως 5.000 ευρώ, μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές.
Ειδικότερα, οι Κυβερνητικές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αφορούν τον καθορισμό των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), των όρων, της διαδικασίας εφαρμογής, του τρόπου απαλλαγής καθώς και της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος καλλιτεχνών και χειροτεχνών.
Την εν λόγω απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης.
Τις ΚΥΑ υπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης.
Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ προβλέπονται τα εξής:
- Από το φορολογικό έτος 2022, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας δικαιούνται μείωση του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατά 38%, δηλαδή από €650 σε €400. Η μείωση θα γίνεται κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.
- Αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του πολιτισμού ή της χειροτεχνίας και έκλεισαν τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής ή πανδημικής κρίσης (από 1.10.2010 ως 30.6.2022) δικαιούνται μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον έχουν προχωρήσει σε επανέναρξη της δραστηριότητάς τους από 1.7.2022 ή θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τις 30.6.2023, με κύριο ΚΑΔ πολιτιστικό ή χειροτεχνικό.
- Επιπλέον, οι πρώτοι 3.100 που θα προχωρήσουν σε επανέναρξη, δικαιούνται επιδότηση του κύκλου εργασιών τους έως 30% και με ανώτατο ύψος 5.000 ευρώ, μέσω ειδικού καταπιστευτικού τραπεζικού λογαριασμού.
- Το έργο αποτελεί άλλο ένα κυβερνητικό μέτρο στήριξης των επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Παράλληλα, η δαπάνη μείωσης του τέλους επιτηδεύματος και η δαπάνη επιδότησης για όσους επαγγελματίες έχουν, ήδη, τα βιβλία τους ανοιχτά θα καλυφθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
Διαβάστε αναλυτικά τις ΚΥΑ, εδώ.
Η μέχρι στιγμής «στήριξη» της κυβέρνησης στους καλλιτέχνες
Υπενθυμίζεται ότι όπως υποστηρίζουν οι καλλιτέχνες, η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους εργαζόμενους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, κάθε άλλο παρά βάζει τέλος στο χρόνιο ζήτημα της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας στο ζωντανό θέαμα.
Οι καλλιτέχνες θεωρούν ότι έτσι η πρόβα αποσυνδέεται από τις παραστάσεις, πράγμα που σημαίνει πως το νομοσχέδιο καταστρατηγεί τις εργασιακές σχέσεις.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 υποβαθμίζονται τα πτυχία των καλλιτεχνών σε απολυτήρια Λυκείου.
Οι καλλιτέχνες μέσω κινητοποιήσεων, επιστολών, καταλήψεων, καθώς και παραιτήσεων καθηγητών καλλιτεχνικών σπουδών να καταργηθεί το εν λόγω διάταγμα.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι την περίοδο του πρώτου λοκ ντάουν λόγω του κορονοΐου το 2020, τα πρώτα μέτρα στήριξης που έλαβαν οι καλλιτέχνες ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, δηλαδή έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ήταν τα 534 ευρώ το μήνα, μέσω μιας πλατφόρμας του υπουργείου Εργασίας στο οποίο δηλώνονταν οι ίδιοι.