«Αναχώματα» στη δημιουργία νέας γενιάς οφειλών επιχειρεί να στήσει το οικονομικό επιτελείο με τις πρόσφατες παρεμβάσεις, οι οποίες είτε αφορούν την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων, είτε την επιβράβευση με νέες ρυθμίσεις για εκείνους που κράτησαν «ζωντανές» τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει.
Μέχρι την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 120 δόσεων, για οφειλές ετών προ του 2020 προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, και των 36 ή 72 δόσεων, για τα «κορωνοχρέη» προς τις εφορίες και τα ταμεία.
Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα θα ανοίξουν και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε εφορίες και τα ταμεία, οι οποίες προβλέπουν την εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν από τις 1-11-2021 μέχρι και την 1η-2-2023 έως και σε 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την τελευταία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιανουαρίου του 2023, ανήλθε στα 114,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Από τα 114,5 δισ. ευρώ, τα 26,3 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης και τα υπόλοιπα 88,2 δισ. ευρώ αποτελούν το πραγματικό ληξιπρόθεσμο ποσό αυξημένο κατά 245 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των οφειλετών, κατά 16.865 πρόσωπα, αφορά φορολογούμενους που χρωστούν από 50 έως 500 ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 37,6% του συνόλου των οφειλετών ή σε περισσότερους από 1,5 εκατ. πολίτες.
Νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων
Πρόκειται για ρύθμιση στην οποία μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Αφορά συνεπείς φορολογούμενους, που είχαν ρυθμισμένες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, τις οποίες συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα. Ωστόσο, μετά την παραπάνω ημερομηνία δημιούργησαν νέα χρέη.
Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων είτε σε 72 δόσεις με επιτόκιο ίδιο με εκείνο της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Στην περίπτωση ένταξης στη νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων.
Για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην του ΤΕΚΑ), στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων μπορούν να υπαχθούν οφειλές που αφορούν περιόδους απασχόλησης Σεπτεμβρίου 2021 έως Δεκεμβρίου 2022 και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που ήδη έχουν υπαχθεί σε εξυπηρετούμενες -κατά την 1η Φεβρουαρίου-2023- πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν αποκλειστικά νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.
Αναβίωση ρυθμίσεων των 72-120 δόσεων
Όσοι έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων ή των 36-72 δόσεων και όσοι οφείλουν σε δήμους και έχουν απολέσει ρυθμίσεις 100 δόσεων των ετών 2019 και 2020 θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές.
Βασική προϋπόθεση για την αναβίωση των παραπάνω ρυθμίσεων είναι, εκτός από την υποβολή σχετικής αίτησης, η καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023.
Για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η αναβίωση γίνεται εφόσον οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης, σε
- ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή
- ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020
Για τα χρέη προς τους δήμους, οι αιτήσεις των οφειλετών πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 30 Ιουνίου μέσω του διαδικτυακού τόπου του οικείου δήμου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω ειδικής εφαρμογής του αρμόδιου δήμου ή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
Οι οφειλέτες που θα αναβιώσουν ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον παράλληλα έχουν κι άλλες αρρύθμιστες οφειλές, πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις προαναφερόμενες ευεργετικές ρυθμίσεις, υποχρεούνται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν και αυτές τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενη ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση και τυχόν απώλεια αυτής.
Πάγια ρύθμιση 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων για νέα χρέη που δημιουργούνται από εδώ και στο εξής
Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες δημιουργούνται από αυτό το μήνα και μετά, έχει νομοθετηθεί από την αρχή του 2020 η πάγια ρύθμιση, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.
Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που θα βεβαιωθούν με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, οι οφειλές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2023, που θα βεβαιωθούν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η οφειλή από τον ΦΠΑ του α’ τριμήνου του 2023 που θα βεβαιωθεί τον Απρίλιο για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία κ.λπ.
Εξάλλου, για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που θα προκύψουν από εδώ και στο εξής, υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται το δικαίωμα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.
Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που θα βεβαιωθούν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον θα βεβαιωθούν για είσπραξη στις Δ.Ο.Υ..