Θετικές και αρνητικές αλλαγές περιμένουν το επίδομα παιδιού και τους δικαιούχους τους μέσα στο 2025.
Το θετικό σημείο είναι ότι ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικογένειας αυξήσεις στα χρήματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, γεγονός που για πολλούς θα αποτελέσει ανάσα ανακούφισης.
Το αρνητικό είναι ότι θα θεσπιστούν «κόφτες» που θα αφορούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, εξέλιξη που όπως είναι λογικό θα πετάξει εκτός χιλιάδες δικαιούχους που μέχρι πρότινος λάμβαναν κανονικά το επίδομα.
Η αύξηση
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 το επίδομα παιδιού της πρώτης κλίμακας θα αυξηθεί από τα 70 στα 75 ευρώ και από τα 42 στα 45 ευρώ για τη δεύτερη. Ενοποιείται επίσης η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα και έτσι το επίδομα της τρίτης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο αυξάνεται σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
Ο «κόφτης»
Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να θεωρεί «πλούσιους» τους πολίτες οι οποίοι διαθέτουν αμάξι 1.600 κυβικών και άνω και έτσι τους τιμωρεί, κόβοντάς τους το επίδομα.
Έτσι τουλάχιστον ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα», με τον ευτελή τίτλο «τα νέα κριτήρια αποκλείουν από τα επιδόματα τους “φτωχούς” με τα πολυτελή τζιπ».
«Θα μπει ένα τέλος στις στρεβλώσεις της προνοιακής πολιτικής με επιδόματα ατάκτως ερριμμένα, τα οποία δεν “συνομιλούν” μεταξύ τους. Επιστημονική ομάδα ήδη καταγράφει τα επιδόματα ώστε να υπάρξει διαφάνεια με κατεύθυνση να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και να επικρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή των κονδυλίων. Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και voucher με πολυτελή σπίτια, ακριβά τζιπ και 300.000 καταθέσεις στην τράπεζα δεν συνάδει με τον στόχο μας που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη», εξήγησε έπειτα.
Ανοικτή για αιτήσεις η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ
Ανοικτή είναι και πάλι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού. Η πλατφόρμα είχε κλείσει προσωρινά προκειμένου να πληρωθεί στους δικαιούχους η 4η δόση για το επίδομα παιδιού και άνοιξε εκ νέου προκειμένου να κάνουν αίτηση όσοι γονείς δεν έχουν κάνει ακόμη για το 2024.
Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά κάθε χρόνο και όσοι έχουν κάνει αίτηση για το 2024 δεν χρειάζεται να κάνουν ξανά.
Βήμα - βήμα η αίτηση
Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.
Η αίτηση υποβάλλεται κάθε χρόνο ηλεκτρονικά από τον υπόχρεο ή τον /την σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος .Μπορείτε να μπείτε στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ με τα διαπιστευτήρια TaxisNet. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.
Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).
Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.