Breaking news

Ποιοι δεν θα πάρουν φέτος το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων από την κυβέρνηση
A

Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, εξειδίκευσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αφήνοντας όμως «εκτός» μία σημαντική κατηγορία πολιτών, οι οποίοι είχαν κριθεί πέρσι ως δικαιούχοι.

Πρόκειται για τους μακροχρόνια ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, οι οποίοι δε συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δικαιούχων της επιταγής ακρίβειας που θα δοθεί ως έκτακτο «δώρο» Χριστουγέννων.

Έτσι, περίπου 450.000 μακροχρόνια άνεργοι μένουν για πρώτη φορά εκτός πληρωμών, την ώρα μάλιστα που οι άνεργοι μετρούσαν αντίστροφα για την καταβολή του επιδόματος, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το ποσό της νέας επιταγής ακρίβειας θα κυμαίνεται μεταξύ 200 – 250 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος, που θα δοθεί εκτάκτως τα Χριστούγεννα είναι:

  • Οι οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνων.
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.
  • Οι δικαιούχοι ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ - ΕΦΚΑ θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ.
  • Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό:

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν τον Δεκέμβριο επιπλέον 1,5 δόση του επιδόματος και ο προϋπολογισμός φτάνει τα 125 εκατ. ευρώ για περίπου 800.000 δικαιούχους, ενώ για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει κάθε γονιός, ως επίδομα τέκνου, τον Δεκέμβριο θα λάβει επιπλέον 150 ευρώ. Αν ο γονιός παίρνει 100 ευρώ, τότε με το «μπόνους» του επιδόματος θα λάβει τελικά 250 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος210.000 πολίτες.

Ενίσχυση 200 ευρώ θα έχουν δικαιούχοι ΑμεΑ των ΟΠΕΚΑ - ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο ο προϋπολογισμός εδώ φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 225 εκατομμύρια ωφελούμενους.

Πρόσθετη στήριξη συνταξιούχων με καμία ή ελάχιστη προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Αυτή αφορά τους «χαμηλοσυνταξιούχους» με κύρια σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες οι οποίοι θα λάβουν 150 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 158 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1.550.000 ωφελούμενους.

Ένας συνταξιούχος που δεν έχει προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη 700 θα λάβει επιπλέον 150 ευρώ, αλλά και αύξηση περί του 3% λόγω της αύξησης των συντάξεων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2024.

Οι προϋποθέσεις

Δικαιούχοι κρίθηκαν πέρσι όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως), που σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα.

  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως), που πρακτικά σημαίνει ότι για ζευγάρι το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
  • Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Η καταβολή

Η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης των δικαιούχων πέρυσι ήταν η εξής:

  • Αρχικά έπρεπε να εισέλθουν στην πλατφόρμα του gov.gr εδώ, με τους κωδικούς TaxisNet
  • Μετά καταχωρούσαν ή επικαιροποιούσαν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση

Η ΔΥΠΑ έλεγχε την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ).

Η καταβολή της ενίσχυσης γίνονταν αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονταν εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις