Μία νέα επιταγή ακρίβειας και αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς το τέλος του χρόνου, αφού πρώτα αποτυπωθεί και επίσημα η καλή πορεία των εσόδων και προκύψει πως ο δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει νέες «διορθωτικές» κινήσεις.
Η κυβέρνηση θα εξετάσει τα έσοδα του Οκτωβρίου στα κρατικά ταμεία, καθώς αυτά θα δώσουν μία πρώτη εικόνα για το εύρος του δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή για το εάν θα δοθεί ένα επίδομα Χριστουγέννων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πολιτών, αλλά σίγουρα οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, στις 21 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν μέτρα για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από επόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα.
Δικαιούχοι και προϋποθέσεις χορήγησης επιταγής ακρίβειας
Πάντως εάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, η παροχή υπολογίζεται πως θα καταβληθεί εφάπαξ στο τέλος του 2023 σε ευάλωτες ομάδες πολιτών. Σημειώνεται δε πως η επιταγή αυτή είχε δοθεί το 2022. Το ποσό ήταν 250 ευρώ και, με βάση το περασμένο έτος, δικαιούχοι είναι οι πολίτες που ανήκουν:
- στους ευάλωτους συνταξιούχους
- στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος
- στους ανασφάλιστους υπερήλικες
- στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
- στους μακροχρόνια ανέργους, και
- στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Δικαιούχοι κρίθηκαν πέρσι όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-
Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως), που σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα.
- Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως), που πρακτικά σημαίνει ότι για ζευγάρι το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.
- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
- Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
- Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.
Η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης των δικαιούχων πέρυσι ήταν η εξής:
- Αρχικά έπρεπε να εισέλθουν στην πλατφόρμα του gov.gr εδώ, με τους κωδικούς TaxisNet
- Μετά καταχωρούσαν ή επικαιροποιούσαν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση
Η ΔΥΠΑ έλεγχε την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ).
Η καταβολή της ενίσχυσης γίνονταν αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονταν εντός 3 εργάσιμων ημερών.
Επίδομα θέρμανσης και για το ρεύμα
Επίδομα θέρμανσης από τις αρχές του νέου έτους και για όσους χρησιμοποιούν κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας ή άλλες συσκευές για να ζεστάνουν το σπίτι τους, εξετάζεται, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με εκείνα όλων όσοι λαμβάνουν επιδότηση και χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι πώς θα διαπιστώνεται αν ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί το ρεύμα για θέρμανση. Η απάντηση είναι ότι εξετάζεται να δίνεται το επίδομα μόνο για καταναλώσεις πάνω από ένα χρηματικό ποσό. Συγκεκριμένα, θα γίνεται σύγκριση της κατανάλωσης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χειμερινούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News.
Αν ένα νοικοκυριό π.χ. είχε 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωση το καλοκαίρι και 3.000 το χειμώνα είναι προφανές ότι οι παραπάνω κατανάλωση έρχεται για τη θέρμανση.
Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα διαχωρισθούν από τα οικονομικά ευάλωτα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει ήδη έτοιμο το «εργαλείο», μέσα από το οποίο θα εντοπίζονται οι ενεργειακά ευάλωτοι πολίτες.
Συγκεκριμένα, μέσα από τις «βαθμοημέρες», ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται ήδη για το επίδομα θέρμανσης, θα δίδεται η δυνατότητα να λαμβάνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις πολίτες που ζουν σε περιοχές όπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρατηρούνται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.