CLOSE

Breaking news

Επίδομα παιδιού Α21: Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα
A

Σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή του επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Χρηματικών Βοηθημάτων του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ και πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Τα ποσά

Το χρηματικό ποσό είναι ύψους 700 ευρώ για τις τρίτεκνες και 1000 ευρώ για τις πολύτεκνες μητέρες και πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς που οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Υπενθυμίζουμε ότι για το έτος  2023, η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται σε 2.800.000 ευρώ για 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες και  1.000.000  ευρώ για  1.000 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε:

«Στηρίζουμε έμπρακτα και είμαστε δίπλα στην μητέρα αγρότισσα που δουλεύει σκληρά κρατώντας ζωντανή την ελληνική περιφέρεια. Είναι αυτή που καινοτομεί και εξελίσσεται. Οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό της ουσιαστικά, για να συνεχίσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Ύστερα από τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, προέκυψαν ανακοινώσεις που αφορούν - μεταξύ άλλων -  και την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Όπως έγινε γνωστό από την ενημέρωση του υπουργείου, από 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού, από 150-200 ευρώ σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα ανεργίας: Με πόσα ένσημα το λαμβάνετε - Όλα τα SOS

Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) οι μητέρες θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Το όφελος το 2024 υπολογίζεται (σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί έως τώρα) μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.

Οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος 

Η δικαιούχος μητέρα μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση προς την αρμόδια Yπηρεσία ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, εάν έχει χορηγηθεί ή και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της, με βάση τις προθεσμίες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και, συγκεκριμένα, στην περίπτωση που, μετά τη λήψη της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για τη λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας έως και τις 31/03 του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Δικαιολογητικά

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να προσκομιστούν, είναι τα εξής:

  • Υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου, με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εντός οκτώ ημερών στην αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού οποιαδήποτε μεταβολή της εργασιακής σχέσης της. Η εν λόγω δήλωση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ηλεκτρονικής αίτησης, αναγράφεται στο στάδιο της «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» και απαιτείται η συναίνεση σε αυτήν, πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης.
  • Αντίγραφο βεβαίωσης επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας–λοχείας) από τον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • Βεβαίωση εργοδότη, από την οποία θα προκύπτει η ενεργός εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, το είδος, η μορφή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, ο μέσος όρος των ωρών μερικής απασχόλησης, η ημερομηνία πρόσληψης (και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου η ημερομηνία λήξης τους), η λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας, που ενδεχομένως χορηγήθηκε, μετά την άδεια λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και ο φορέας επικουρικής ασφάλισης και το ύψος των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου.
  • Άδεια διαμονής ή εργασίας στην περίπτωση πολιτών τρίτων χωρών.
  • Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο η ασφαλισμένη είναι μοναδική δικαιούχος ή πρώτη σε περίπτωση συνδικαιούχου.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται με δύο τρόπους:

  • είτε μέσω των e-services ΔΥΠΑ είτε μέσω ΚΕΠ από την ίδια τη δικαιούχο ή διά αντιπροσώπου και η παραλαβή της απόφασης γίνεται είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στις e-services ΔΥΠΑ
  • είτε από την αρμόδια Υπηρεσία της ΔΥΠΑ.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις