Η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε, το Σάββατο 8 Ιουλίου, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, σε μια σειρά από αναβαθμίσεις των επιδομάτων του νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και πιο συγκεκριμένα στη θέσπιση καρτών για την χρήση τους.
Έτσι, το υπουργείο θεσπίζει τις προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων, δηλαδή την καταβολή τακτικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα παιδιού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε προπληρωμένη κάρτα, με παροχή κινήτρων για την χρήση της κάρτας.
Έτσι:
- Η χρήση των προπληρωμένων καρτών θα συνδυαστεί με την επιβολή συγκεκριμένου ορίου στην ανάληψη μετρητών από τους δικαιούχους. Έτσι, οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.
- Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, εκτός των αναπηρικών, καθώς και όλα τα επιδόματα της ΔΥΠΑ θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένων καρτών για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Όσο για τα κίνητρα που ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να συνδεθεί το ποσό που θα καταναλώνει μέσω προπληρωμένων καρτών ο δικαιούχος με ενισχυμένη συμμετοχή, για παράδειγμα, στη φορολοταρία.
- Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την κυβέρνηση, υπό την προηγούμενη σύνθεσή της, να έχει δεσμευτεί ότι με αυτό τον τρόπο θα επιτύχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων, παράλληλα βέβαια με τον κεντρικό στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Σήμερα, μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καταβάλλεται μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μόνο για το μισό ποσό. Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, ήτοι περίπου το 3% του ΑΕΠ μαζί με το Εγγυημένο Εισόδημα, πληρώνονται μέσω κατάθεσης στον λογαριασμό του δικαιούχου.
Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, το επίδομα παιδιού (Α21) που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων που χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για τη συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο, τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), το επίδομα αναδοχής, η εισοδηματική ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, το επίδομα Στέγασης, καθώς και αυτό της Στεγαστικής Συνδρομής για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Από τη διαδικασία εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα. Αντίθετα, θα ενταχθούν τα επιδόματα που καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ, ήτοι το επίδομα ανεργίας, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας, καθώς και αυτό που καταβάλλεται μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες, το ειδικό εποχικό βοήθημα, το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη, καθώς και το επίδομα διαθεσιμότητας.