Σε μία εβδομάδα από σήμερα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα της οικονομικής ενίσχυσης τροφίμων «Market Pass» και συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023.
Μέσω του market pass, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αγορές από σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνους και ψιλικατζίδικα.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος τροφίμων θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους έως και τις 15 Μαρτίου, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε το επίδομα σε μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η οποία θα εκδίδεται ειδικά για αυτόν τον σκοπό, είτε θα πιστωθούν σε σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής τους, συμπληρώνοντας τον αριθμό IBAN.
Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.
Οι πρώτες πληρωμές του Market Pass
Στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα του Market Pass, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση.
Η πρώτη πληρωμή πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.
Συγκεκριμένα οι πληρωμές χρονικά θα κατανεμηθούν ως εξής:
- 1η πληρωμή - Τέλος Φεβρουαρίου
- 2η πληρωμή - Αρχές Μαρτίου
- 3η πληρωμή - Αρχές Απριλίου
- 4η πληρωμή - Αρχές Μαΐου
- 5η πληρωμή - Αρχές Ιουνίου
- 6η πληρωμή - Αρχές Ιουλίου
Τα καταστήματα που μπορεί να αξιοποιηθεί
Μέσω του Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε:
- Παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ
- Κρεοπωλεία
- Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
- Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
- Αρτοποιεία
- Διάφορα καταστήματα τροφίμων
Μέσω της εφαρμογής, κάθε δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος τροφίμων
Οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.
Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:
- Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και
- 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.