Breaking news

money
A

Έως την Μεγάλη Τετάρτη, που φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου 2022, έχουν τη δυνατότητα οι εργοδότες στον Ιδιωτικό Τομέα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους τους. Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται κάθε χρονιά εντός της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου και αφορά την καταβολή μισού έξτρα μισθού για όσους μισθωτούς εργάζονταν όλο το παραπάνω διάστημα.

Τι ισχύει όμως για τους εργαζόμενους που κατά τον Ιανουάριο, την περίοδο δηλαδή που η εστίαση έκλεινε στις 12 τα μεσάνυχτα, τέθηκαν σε αναστολή και πληρώθηκαν μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (επίδομα 534 ευρώ); Επίσης τι ισχύει για τους εργαζόμενους που αμείβονται μέσω του Μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με μειωμένες αποδοχές;

Οι εργαζόμενοι αυτοί λοιπόν, που είτε κάποια στιγμή μέσα στο 2022 τέθηκαν σε αναστολή, είτε εντάχθηκαν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα λάβουν το δώρο Πάσχα όπως ακριβώς και πέρσι: Μειωμένο και σε δύο δόσεις.

Πώς θα λάβουν το δώρο οι εργαζόμενοι σε αναστολή

Όσοι βρέθηκαν σε αναστολή θα λάβουν την αναλογία του δώρου για την περίοδο που εργάστηκαν από τον εργοδότη τους και το υπόλοιπο ποσό από το κράτος. Όσοι εντάχθηκαν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα λάβουν από τον εργοδότη τους αναλογία για τον μισθό που τους κατέβαλε και από το κράτος την αντίστοιχη αναλογία για τα χρήματα που έλαβαν όσο καιρό ήταν ενταγμένοι στον Μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταβάλει το δικό του μερίδιο έως την Μεγάλη Τετάρτη, γεγονός που εάν επαληθευθεί σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο σε δύο πληρωμές αλλά την ίδια ημέρα. Να πούμε εδώ ότι οι εργοδότες αν θέλουν μπορούν να εξοφλήσουν το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους τους και νωρίτερα από την Μεγάλη Τετάρτη.

Ωστόσο, όπως και πέρσι, το ποσό που θα δουν οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι μειωμένο καθώς το κράτος υπολογίζει την αναλογία του δώρου που του αντιστοιχεί βάσει των επιδομάτων που δίνει και όχι βάσει του πραγματικού ονομαστικού μισθού του κάθε εργαζομένου. Έτσι οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία από το κράτος βάση του επιδόματος των 534 ευρώ για τους μήνες που η σύμβαση τους είχε τεθεί σε αναστολή.

Παρόμοια, και οι εργαζόμενοι στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα λάβουν αναλογία βάσει του ποσού που τους καταβάλει το κράτος. Να σημειωθεί τέλος, ότι οι πληρωμές του κράτους πραγματοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας και μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», πιστώνονται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων.

 

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου, η οποία υπολογίζεται, ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό, συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

pasxa
Alexandros Michailidis / SOOC

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται, βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα, πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί, πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας, κ.λπ., όταν χορηγούνται κατ' επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα, κ.λπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς, ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με το συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Παράδειγμα: εργαζόμενος με Δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας, θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις