Breaking news

sitira
A

Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της μελισσοκομικής εταιρείας Αττική-Πίττας, ο εξαγωγικός κόσμος παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία, προκειμένου να καθορίσει την στάση του.

Τα κυριότερα προϊόντα που εισάγει η χώρα μας από την Ρωσία είναι πετρέλαιο, αέριο, αλουμίνιο, χαλκός αλλά και σιτηρά, τα οποία θα έχουν μεγάλη επίπτωση στις εξαγωγές των τροφίμων που τα χρησιμοποιούν. Προβληματισμός, σύμφωνα με την κυρία Χαζάπη-Πίττα, επικρατεί για τη χώρα-προμηθευτή των προϊόντων αυτών καθώς και για τις παγκόσμιες τιμές που θα διαμορφωθούν. Οι υψηλά διαμορφούμενες τιμές θα έχουν σημαντική επίπτωση στο ήδη επιβαρυμένο ελληνικό ισοζύγιο. Και οι αυξήσεις γενικά θα επηρεάσουν τις εισαγωγές πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας, μεταφορικού κόστους κλπ. «Υπό αυτές τις συνθήκες παραμένει ζωτικής σημασίας να μην διασαλευθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Δεν πρέπει επ’ ουδενί να υπονομευθεί η δυναμική που έχουν αναπτύξει τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Είναι κρίσιμο να στηριχθούν οι εγχώριες βιομηχανίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και παράλληλα να δοθούν κίνητρα, ώστε να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή. Το μόνο κάπως παρήγορο είναι ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές μόνο των ελληνικών τροφίμων ή και των άλλων εξαγωγικών προϊόντων αλλά και των τροφίμων και των εξαγωγικών προϊόντων και στις άλλες χώρες, οπότε θα υπάρξει αντίστοιχη επίδραση σε όλες τις χώρες που κάνουν εξαγωγές» .


Τι ισχύει με τις εξαγωγές τροφίμων

Όσον αφορά τις εξαγωγές του κλάδου τροφίμων η κ. Χαζάπη-Πίττα τονίζει ότι κατά την έναρξη της πανδημίας υπήρξαν πολλές δυσκολίες, στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις μεταφορές, καθώς και στην προμήθεια των πρώτων υλών. Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε όλη η εφοδιαστική αλυσίδα στην αρχή της πανδημίας, οι Έλληνες μεταφορείς, καθώς και οι Έλληνες εξαγωγείς, ευτυχώς προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν όλα τα εμπόδια που προέκυψαν ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εξαγωγές και μάλιστα να τις αυξήσουν σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ποτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών ΚΕΕΜ, τον επιστημονικό βραχίονα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι δέκα χώρες στις οποίες εξάγεται περισσότερο η κατηγορία τρόφιμα & ζώντα ζώα (για το 2020) είναι οι: Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ρουμανία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ολλανδία και Γαλλία. Σημειώνεται ότι η Ισπανία αναρριχήθηκε από τη 10η θέση που κατείχε το 2019 στην 5η το 2020. Επίσης, πάνω από το 83% των εξαγωγών γίνονται σε χώρες της Ευρώπης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις