Breaking news

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,5% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο
A

Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο από 2,7% που ήταν τον Ιανουάριο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σημειώθηκε αύξηση 17,5% στα ξενοδοχεία, 10,8% στις μεταφορές με αεροπλάνο, 9,9% στα ενοίκια, 7% στα ασφάλιστρα υγείας, 6,7% στο ρεύμα και 6,4% στα ρούχα και παπούτσια και 4,1% στο φυσικό αέριο

Ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 0,2%, με τις τιμές του ελαιόλαδου να υποχωρούν κατά 16,9%, αλλά εκείνες των άλλων ελαίων να αυξάνονται κατά 11%. Ανατιμήσεις 6,7% καταγράφηκαν στο μοσχάρι, 5,7% στους ξηρούς καρπούς και 4,7% στον καφέ. Αυξήσεις κατέγραψαν επίσης η στέγαση (5,1%) και η υγεία (3,4%), τα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (17,5%) και η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο στο (10,8%).

Στον τομέα της ενέργειας, ο ηλεκτρισμός σημείωσε αύξηση 6,7%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024, οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν τεράστια αύξηση κατά 41,1% από ένα χρόνο νωρίτερα.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στα 2,809 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 8,5% σε ετήσια βάση, με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 2,2% στα 4,097 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές κατά 4,7% στα 6,906 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 3% τον Φεβρουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2024 με το 2023. Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης δεν παρουσίασε μεταβολή τον Φεβρουάριο 2025 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2025, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους σημειώθηκε αύξηση 0,1%.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις