Breaking news

Αδρανή οχήματα: Ξεκινούν οι ψηφιακές διασταυρώσεις - Πρόστιμο έως 10.000 ευρώ
A

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για το «ξεκαθάρισμα» των αδρανών οχημάτων από τα συναρμόδια υπουργεία με βάση τον σχετικό νόμο, ο οποίος και είχε ψηφιστεί πέρυσι.

Ειδικότερα, με κοινή απόφαση, την οποία συνυπογράφουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής καθορίζονται οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες για την εφαρμογή των διασταυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των συγκεκριμένων διατάξεων, οχήματα τα οποία δεν έχουν διαγραφεί, ούτε έχουν τεθεί σε οικειοθελή ή αναγκαστική ακινησία και εμφανίζονται σε κυκλοφορία στα Μητρώα Οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Α.Α.Δ.Ε., χαρακτηρίζονται ως αδρανή, όταν για τα τελευταία τουλάχιστον επτά έτη, συμπεριλαμβανομένου του έτους διασταύρωσης, δεν είναι τακτοποιημένα σωρευτικά ως προς:

  • την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους,
  • την υποχρέωση ασφάλισης και
  • τη διενέργεια ελέγχου σε Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).

Σημειώνεται πως για τον προσδιορισμό των προς εκκαθάριση αδρανών οχημάτων και των ιδιοκτητών τους θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση με βάση:

  • το αρχείο των συναλλαγών των ακινησιών από το 1990 και έπειτα,
  • καθώς και των οχημάτων τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία και μέχρι σήμερα δεν έχει αρθεί αυτή,
  • το αρχείο καταβολής των τελών κυκλοφορίας από το 1990 και έπειτα,
  • στοιχεία του υποσυστήματος εξαγωγών του ICISnet,
  • στοιχεία από το μητρώο οχημάτων με ένδειξη ότι δεν υπάρχουν ως εγγραφή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
  • και στοιχεία μητρώου βάσει ΑΦΜ, με διαλειτουργικότητα σε περίπτωση που απαιτηθούν (ιδίως: ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, θάνατος, διακοπή νομικού προσώπου).

Η διαδικασία εκκαθάρισης

Η εκκαθάριση των Μητρώων Οχημάτων από τα αδρανή οχήματα θα διενεργείται τουλάχιστον μία φορά κάθε εξάμηνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά και θα έχουν συγκεκριμένη προθεσμία για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, όπως η επικαιροποίηση της κατάστασης του οχήματός τους ή η διαγραφή του. Αν δεν ανταποκριθούν, τα οχήματα θα τίθενται σε προσωρινή αδράνεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα διαγράφονται οριστικά από τα μητρώα.

Να σημειωθεί ότι ένα όχημα σε προσωρινή αδράνεια δεν απαλλάσσεται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, τον έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, την ασφάλιση ή λοιπές υποχρεώσεις, οι οποίες βαρύνουν το όχημα.

Αυτοδικαίως σε κατάσταση οριστικής αδράνειας, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, τίθενται:

  1. οχήματα παλαιότητας άνω των 40 ετών για τα οποία είτε ο ιδιοκτήτης δεν προβαίνει σε ενέργειες επικαιροποίησης εντός τριμήνου από την ειδοποίηση είτε ανήκουν σε θανόντες,
  2. οχήματα τα οποία, για το διάστημα των τελευταίων 15 ετών, δεν είναι σωρευτικώς τακτοποιημένα, ως προς την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους, την υποχρέωση ασφάλισης και τη διενέργεια ελέγχου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).
  3. οχήματα τα οποία εντοπίζονται σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας σε περισσότερες από τρεις διαδοχικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, περιέρχονται κατά την τέταρτη διασταύρωση αυτοδικαίως σε κατάσταση οριστικής αδράνειας.

Η αυτοδίκαιη περιέλευση σε κατάσταση οριστικής αδράνειας πραγματοποιείται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των ιδιοκτητών, συνιδιοκτητών ή κατόχων, εάν το όχημα δεν εμφανίζεται στις φορολογικές δηλώσεις τους τα προηγούμενα πέντε φορολογικά έτη.

Οχήματα σε κατάσταση οριστικής αδράνειας διαγράφονται οριστικά από τα Μητρώα Οχημάτων με την παρέλευση επτά ετών από το έτος περιέλευσής τους σε κατάσταση οριστικής αδράνειας.

Το πρόστιμο

Σε περίπτωση που εντοπιστεί να κυκλοφορεί όχημα που βρίσκεται σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί, επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή στον κάτοχό τους διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού.

Η επαναφορά σε κυκλοφορία οχήματος, το οποίο έχει περιέλθει σε οριστική αδράνεια, είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με την έκδοση παραβόλου ύψους 150 ευρώ και κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης προς τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας ή τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες παρέχουν τη σχετική έγκριση ή απορρίπτουν την αίτηση.

Η επαναφορά συνεπάγεται όλες τις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις σε σχέση με το όχημα για το έτος επαναφοράς και εφεξής.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις