Breaking news

«Πικρός« πάλι ο καφές: Νέες ανατιμήσεις έως και 50%
A

Πιο «πικρό» πίνουν τον καφέ οι Έλληνες, καθώς έχει γίνει σημαντικά πιο ακριβός το 2025, με τις τιμές στο ράφι να αυξάνονται πάνω από 50%. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση στην τιμή του ελληνικού καφέ, που από 2,49 ευρώ τον Ιανουάριο έφτασε τα 3,82 ευρώ τον Φεβρουάριο. Η τάση αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς αναμένεται να επηρεάσει και τον κλάδο της εστίασης.

Παρά τις έντονες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές, οι μεγάλες αλυσίδες καφέ (είτε για καφέ σε τραπέζι είτε για παράδοση) προσπαθούν να περιορίσουν τις ανατιμήσεις, με αυξήσεις που δεν ξεπερνούν τα 0,20 ευρώ. Ωστόσο, η πίεση από τις αυξανόμενες τιμές παραμένει μεγάλη.

Οι αυξήσεις φαίνεται να οφείλονται σε δύο κύριους παράγοντες:

  • Μειωμένες σοδειές: Για δεύτερο συνεχόμενο έτος, οι σοδειές καφέ στις κύριες παραγωγικές χώρες (όπως η Βραζιλία) έχουν μειωθεί δραστικά λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η Βραζιλία, για παράδειγμα, έχει ήδη πουλήσει το 85% της παραγωγής της, και η επόμενη σοδειά αναμένεται να καθυστερήσει να φτάσει στην αγορά.
  • Αυξημένη ζήτηση: Χώρες που παλαιότερα δεν κατανάλωναν καφέ, όπως η Κίνα, εντάσσουν πλέον τον καφέ στην καθημερινή τους διατροφή. Η Κίνα, συγκεκριμένα, έχει τετραπλασιάσει τη ζήτηση του καφέ μέσα σε ένα έτος, και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

«Βιώνουμε το θέατρο του παραλόγου»

Ο Τάσος Γιάγκογλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, μίλησε στο MEGA για την κρίση και δήλωσε πως: «Βιώνουμε το θέατρο του παραλόγου στις αυξήσεις του καφέ. Είναι μια πρωτοφανής ένταση και κρίση στις διεθνείς τιμές διαπραγμάτευσης. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 130%, και μόνο τον τελευταίο μήνα η αύξηση ξεπέρασε το 30%». «Οι παραγωγοί καφέ αρνούνται να πουλήσουν ακόμη και σε αυτές τις υψηλές τιμές, καθώς η προσφορά είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Η Ελληνική Ένωση Καφέ ζητά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στις τιμές και να υποστηριχθεί τόσο η αγορά όσο και οι καταναλωτές. Η κρίση στον τομέα του καφέ φαίνεται να είναι μακροπρόθεσμη, καθώς οι παγκόσμιες συνθήκες (κλιματική αλλαγή, αυξημένη ζήτηση) συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, με τις τιμές να αναμένεται να παραμείνουν υψηλές στα επόμενα χρόνια. Η εγχώρια αγορά και οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω ανατιμήσεις, ενώ η διεθνής κοινότητα αναζητά λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση της παραγωγής καφέ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις