Από την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, τα μπλε σταθερά τιμολόγια ρεύματος θα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια 12 μηνών, και τα νέα εξάμηνα ή οχτάμηνα τιμολόγια θα έχουν πλέον «πορτοκαλί» χρώμα, σε συνέχεια ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.
Οι καταναλωτές που έχουν συνάψει αντίστοιχα συμβόλαια εξάμηνης ή οκτάμηνης διάρκειας θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι οι συμβάσεις αυτές να λήξουν αλλά και περισσότερες επιλογές σε 12μηνα τιμολόγια που αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά. Έτσι, σταθερά θα είναι τα τιμολόγια που θα έχουν διάρκεια ισχύος 12 μηνών και πάνω, συνεπώς τα νέα μπλε θα έχουν 1 χρόνο «ζωής» και όχι 6 μήνες, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Η αλλαγή αυτή αντανακλά τη συνολικότερη προσέγγιση της ΕΕ να μετατοπιστεί προς τη σταθερή τιμολόγηση το μεγαλύτερο μέρος της λιανικής αγοράς, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για «σκαμπανεβάσματα» στις χρεώσεις των τιμολογίων. Άλλωστε, το τιμολογιακό αυτό καθεστώς γύρω από τα σταθερά τιμολόγια έχει υιοθετηθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Εκτόξευση της τιμής του ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας
Σημειώνεται ότι η τιμή του ρεύματος, που ξεπέρασε τα 200 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με βασική αιτία το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο προκαλεί αύξηση της ζήτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ της κρίσης η τιμή της KWh ήταν περίπου στα 9 λεπτά και σήμερα είναι στα 15 λεπτά. Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, έχει οδηγήσει σε έντονη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα οι χονδρεμπορικές τιμές να εκτοξευθούν.
Σήμερα, οι τιμές ανά κιλοβατώρα αγορά έχουν υπερβεί τα 200 ευρώ, φτάνοντας στα 205,78 ευρώ, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τις 14 Νοεμβρίου. Αυτή η αύξηση της τάξης του 46,8% οφείλεται στη σημαντική μείωση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες αναμένονται να καλύψουν μόλις το 26,66% της ζήτησης.
Πότε κάνει «πρεμιέρα» το διζωνικό τιμολόγιο
Το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη.
Το διζωνικό τιμολόγιο αποτελείται από τη μεσημβρινή ζώνη και από τη νυχτερινή ζώνη. Το ωράριο αυτών των ζωνών θα είναι διαφορετικό τον χειμώνα από το καλοκαίρι. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η πρόσβαση των καταναλωτών σε ηλεκτρικό ρεύμα τις ώρες που είναι πιο φθηνό. Πιο συγκεκριμένα τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν από Δευτέρα έως και Κυριακή, διαμορφώνονται ως εξής:
Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο:
- Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
- Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.
Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο:
- Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
- Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.
Έρχονται και τα πορτοκαλί τιμολόγια
Η χρωματική παλέτα θα διευρυνθεί πέραν του πράσινου, κίτρινου και μπλε για να συμπεριλάβει περί τις αρχές Φεβρουαρίου και το πορτοκαλί, το χρώμα των «δυναμικών» τιμολογίων, η χρήση των οποίων θα περιοριστεί για φέτος μόνο σε επιχειρήσεις, αφού τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή με δυνατότητα ωριαίας καταμέτρησης. Το πλαίσιο της «δυναμικής» τιμολόγησης αναμένεται να οριστικοποιηθεί με υπουργική απόφαση, βάσει εισήγησης που έχει παραδώσει η αρμόδια αρχή (ΡΑΑΕΥ) έπειτα από δημόσια διαβούλευση με τους προμηθευτές.
Πορτοκαλί τιμολόγια, βάσει αυτής της εισήγησης, θα πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά προμηθευτές με πελατολόγιο άνω των 200.000 καταναλωτών, με τον σχετικό πίνακα να επικαιροποιείται ανά εξάμηνο (Δεκέμβριο και Ιούνιο). Με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου Ιουνίου, υπόχρεες για το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής είναι οι ΔΕΗ, Metlen, Ήρων, nrg, Elpedison και Zeniθ.
Για κάθε ώρα της ημέρας η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι διαφορετική, ακολουθώντας κατά βάση τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς και θα γνωστοποιείται από τους παρόχους στους καταναλωτές από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.