Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επίδομα θέρμανσης, ενώ η διάθεση του πετρελαίου έχει ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου.
Η επιδότηση θα περιλαμβάνει όλες τις μορφές θέρμανσης, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.
Πόσο κοστίζει ένα διαμέρισμα για να ζεσταθεί
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα που θερμαίνεται 10 ώρες ημερησίως και με ρυθμισμένη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς χρησιμοποιώντας πετρέλαιο το κόστος του λίτρου θα ανέρχεται σε 1,16 ευρώ ενώ σε μια μέση κατανάλωση 50 λίτρων το κόστος θα ανέρχεται στα 170 ευρώ μηνιαίως.
Με σύστημα θέρμανσης με κλιματιστικά inverter με 0,18 λεπτά την κιλοβατόρα και με μέση μηνιαία κατανάλωση στις 735 κιλοβατόρες το κόστος για το διαμέρισμα ανέρχεται στα 132 ευρώ τον μήνα.
Με φυσικό αέριο και τιμή θερμικής κιλοβατόρας στα 0,065 λεπτά και μέση μηνιαία κατανάλωση στις 1.582 κιλοβατόρες το κόστος υπολογίζεται στα 103 ευρώ μηνιαίως.
Σε δύο δόσεις η πληρωμή
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός κ.Σκυλακάκη «θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρέλαιο», ενώ η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα γίνει σε δύο δόσεις.
«Θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς. Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί στο τέλος και για πρώτη φορά θα λάβουμε υπόψη πόσο κρύο έκανε στην διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή».
Έως 1.000 ευρώ το επίδομα θέρμανσης
Ο υπουργός είπε πως οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας, και ότι το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι.
Μεγαλύτερο επίδομα θα λάβουν ακόμη οι κάτοικοι των περιοχών όπου ο υδράργυρος παρουσιάζει την μεγαλύτερη πτώση.
«Ειδικά στο επίδομα θέρμανσης έχουμε πολύ μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια από οποιοδήποτε άλλο επίδομα και αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Κάθε τόσο πρέπει να υπάρχει και μια προσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά πότε αυτό γίνεται είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών», πρόσθεσε.
Το τελικό ποσό, όπως εξήγησε, θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.