Στην προσπάθειά τους να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις, σε σύγκριση με τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ή ακόμη και πιο ευνοϊκούς όρους, οι Έλληνες καταθέτες καταφεύγουν στις τράπεζες του εξωτερικού.
Όπως σημειώνει το Capital, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την τελευταία διετία τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν κατευθύνει σε τράπεζες της ευρωζώνης καταθέσεις, ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό αντίστοιχο του 4,7% των συνολικών καταθέσεων των νοικοκυριών στο τέλος του β’ τριμήνου του 2024 και πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό. Ακολουθούν η Κύπρος με 9,5%, το Λουξεμβούργο με 7,5% και η Μάλτα με 6,9%.
Ακόμη, τον περασμένο Αύγουστο τα μέσα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έως ένα έτος διαμορφώθηκαν στη χώρα μας στο 1,88%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 2,98%, καταλαμβάνοντας έτσι οι εγχώριες τράπεζες την τρίτη χαμηλότερη θέση (0,6%), όσον αφορά στην εισροή καταθέσεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη Σλοβακία (0,4%) και την Ιρλανδία (0,5%).
Πρώτο στην κατάταξη φιγουράρει το Λουξεμβούργο με ποσοστό εισροής καταθέσεων 37,3%, ενώ ακολουθούν η Εσθονία (20,2%), η Λιθουανία (15,5%) και η Μάλτα (10,4%). Η Κύπρος βρίσκεται στην έκτη θέση με εισερχόμενες καταθέσεις 4,5%.
"Εξετάζοντας τα μερίδια των εισερχόμενων και εξερχόμενων καταθέσεων ανά χώρα αποκαλύπτονται περαιτέρω διαφορές. Για παράδειγμα, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία και η Λιθουανία είδαν σημαντικά περισσότερες καταθέσεις από νοικοκυριά άλλων χωρών να εισέρχονται στις τράπεζές τους από ό,τι εγχώριες καταθέσεις που πηγαίνουν στο εξωτερικό. Στην περίπτωση της Κύπρου, της Ελλάδας και της Σλοβενίας, όμως, η κατάσταση είναι ακριβώς η αντίθετη", επισημαίνει η ΕΚΤ.