Νέο πρόγραμμα επιδότησης το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη 10.000 δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για άνεργους και άστεγους ηλικίας έως 39 ετών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ευκαιρίες εργασίας συνολικού ύψους 150 εκ. ευρώ ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Ακόμη, η υπουργός αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα, τα επιδόματα και στην παραβατικότητα των ανηλίκων λέγοντας ότι «υπάρχει σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων».
Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι «Αυτό το πρόγραμμα είναι μια ευκαιρία για τους νέους να βρουν εργασία και να σταθούν στα πόδια τους χωρίς να εξαρτώνται από τα επιδόματα», προσθέτοντας ότι οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επανακατάρτιση 80 ωρών, για την οποία θα πληρωθούν 400 ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα καλύπτονται κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν με επιδότηση που μπορεί να φτάσει έως το 100% του μισθού.
Το πρόγραμμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που στοχεύει στην εργασιακή και κοινωνική επανένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, οι οποίοι ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), δηλαδή μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι η κα Ζαχαράκη εξήγησε ότι το ανώτερο ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε ποσό 13.416 ευρώ για 12 μήνες και θα επιχορηγείται και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.
Το πρόγραμμα, όπως είπε η υπουργός, θα εξελιχθεί σε δυο στάδια:
- Το πρώτο αφορά στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης καθώς και την υποχρεωτική πιστοποίηση τους. Η εκπαίδευση θα διαρκεί 80 ώρες και θα αφορά σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως υπάλληλοι γραφείου και πωλητές. Το ύψος της επιδότησης της κατάρτισης (εκπαιδευτικό επίδομα) για το σύνολο των 80 ωρών ανέρχεται στο ποσό των 400 ευρώ.
- Στο δεύτερο στάδιο αφορά στη πρόσληψη των ωφελούμενων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα κατάρτισης και λαμβάνουν πιστοποίηση.
Η ίδια τόνισε ότι, «Η επιτυχία αυτού του προγράμματος εξαρτάται από την ικανότητά μας να εκπαιδεύσουμε τους συμμετέχοντες και να τους συνδέσουμε με τις επιχειρήσεις». Επιπλέον, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη της πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τα επιδόματα, οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν νέους με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στην εργασία αν αποδείξουν την αξία τους και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην επιλογή των κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
«Με τέτοια προγράμματα μπορείς και να τον βγάλεις από αυτή την παγίδα της φτώχειας που πολλές φορές το επίδομα δημιουργεί για να μην έχεις το αντικίνητρο να δουλέψεις» σημείωσε η κα Ζαχαράκη.
«Στοχεύουμε να δώσουμε ολιστικές λύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας, παρέχοντας παράλληλα υποστήριξη σε αυτούς που έχουν ανάγκη», τόνισε η υπουργός.
Ακόμη, η κα Ζαχαράκη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολιτικές για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. «Δημιουργούμε συνεργασίες με τους δήμους για να αξιοποιήσουμε αδιάθετα ακίνητα, προσφέροντας επιδοτούμενα ενοίκια για νέους και ευάλωτες ομάδες», δήλωσε. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι νέοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν σε ενοίκια που καλύπτονται από το κράτος για τρία χρόνια.
«Αυτή την εβδομάδα καλούμε τους ιδιοκτήτες από τον Δήμο Λεβαδέων και μέσα στην εβδομάδα καλούμε επίσης και ιδιοκτήτες από την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε η κα Ζαχαράκη.
Παράλληλα, όπως είπε «Ήδη τρέχουμε με τη Θεσσαλονίκη ένα πρόγραμμα ανακατασκευής ανακαινίσεων διαμερισμάτων που ανήκουν στον Δήμο ή ανήκουν στο κράτος ή ανήκουν σε ιδρύματα» τα οποία θα ανακαινιστούν μέσα στο χρόνο. «Δίνουμε 700.000 ευρώ ως υπουργείο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και εκεί θα φιλοξενηθούν και πάλι συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», συμπλήρωσε.
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από πάρα πολλά χρόνια που υπήρχε μια απουσία θα έλεγα κρατικών παρεμβάσεων στην στεγαστική πολιτική, έχει από το ’19 και τώρα με ανανεωμένη τη στεγαστική στρατηγική, περίπου διαθέσει και θα διαθέσει μέχρι το 2027, πέντε δισεκατομμύρια για το στεγαστικό» σημείωσε η υπουργός.