Εισηγήσεις για «πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, τουλάχιστον και για τον επόμενο χρόνο, εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το σκεπτικό ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει, μαζί με τις άλλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
Παρά το ράλι των τιμών που συνεχίζεται στην αγορά των ακινήτων ειδικά στις περιοχές όπου καταγράφεται μεγάλη ζήτηση, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην πειράξει τις αντικειμενικές αξίες και να κρατήσει στο «συρτάρι» τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και τον φόρο υπεραξίας. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, παραμένει οξύ το πρόβλημα της στέγης καθώς λείπουν από την αγορά 200.000 κατοικίες αλλά και η ανάγκη να συνεχιστεί ο ανοδικός ρυθμός των επενδύσεων στο real estate.
Ο φόρος αυτός μπορεί να παγώσει μέχρι το τέλος του 2025, για έναν ακόμη χρόνο, ή και μέχρι το τέλος του 2026. Αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι αυτοί που θα πουλήσουν ακίνητο διότι δεν θα πληρώσουν το 15% φόρο υπεραξίας που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η προηγούμενη αναπροσαρμογή είχε γίνει πριν από τρία χρόνια και είχαμε πολλές αρρυθμίες σε περιοχές της Αθήνας και της Αττικής κυρίως, με μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις εμπορικές και στις αντικειμενικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι αν αναπροσαρμοστούν το 2025 οι αντικειμενικές αξίες και πάλι οι μεταβιβάσεις θα γίνονται με τις τιμές τις σημερινές τιμές.
Εάν δε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών γίνει μετά τον Απρίλη και ο ΕΝΦΙΑ του 2025 θα είναι με τις παλιές, με τις σημερινές δηλαδή αντικειμενικές, άρα δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Έκπτωση φόρου στον ΕΝΦΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι έχει ψηφιστεί η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα ακίνητα έως αξίας έως 500.000 ευρώ, ενώ παραμένει η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ
Άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το 2025, για όλα τα αδιάθετα ακίνητα των κατασκευαστών. Επίσης εξετάζεται η τριετής φοροαπαλλαγή για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων ή των ακινήτων που ήταν σε βραχυχρόνια μίσθωση και θα μετατραπούν σε μακροχρόνια.
Παράδειγμα: Κάποιος που λαμβάνει 1.000 ευρώ από ενοίκιο το μήνα, θα έχει ένα φορολογικό όφελος ετησίως 1.800 ευρώ, στην τριετία θα πάει στα 5.400.
Άρα τον συμφέρει από το να το έχει κλειστό και να κάθεται να το ανακαινίσει και να το διαθέσει στην αγορά για να γλιτώσει τριετή φόρο. Και το ίδιο όφελος έχει φυσικά και κάποιος που έχει βραχυχρόνια μίσθωση, έχει δηλαδή leasing.
Μπλόκο στα Airbnb
Το νέο μέτρο που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πως θα μετατοπιστεί το φαινόμενο των Airbnb είναι το μπλόκο που θα ισχύσει σε κάποια διαμερίσματα της Αθήνας όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
- Στο 1ο Δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας θα έχουμε μπλόκο του Airbnb από 1η Ιανουαρίου 2025 στις περιοχές Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια και Νεάπολη.
- Στο 2ο Δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας εντάσσονται στο μέτρο οι περιοχές Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος και Παγκράτι και στο 3ο Δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα και Ρουφ.