Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει βάλει ως στόχο τη μεγάλη μεταρρύθμιση σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα μέσω του ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με όλα όσα έκανε γνωστά η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, με τις αλλαγές και τα κριτήρια στα ποσά των επιδομάτων να τίθενται σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025.
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές προβλέπουν αύξηση των τριών επιδομάτων αλλά και κόφτες οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα λιγότεροι δικαιούχοι να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα κάθε μήνα, από τον ΟΠΕΚΑ.
Οι αλλαγές στα 3 μεγαλύτερα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ
- Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
- Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
- Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
- Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο.
Για ποιους θα μπουν «κόφτες»
Παράλληλα, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.
Ειδικότερα αυστηροποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς προστίθενται στο εισόδημα, οι τραπεζικές καταθέσεις, και τα περιουσιακά στοιχεία (κινητή και ακίνητη περιουσία) με αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να χάσουν το επίδομα. Ωστόσο δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.
Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.
Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).
Τι θα ισχύσει για την προπληρωμένη κάρτα
Η κ. Ζαχαράκη προσδιόρισε για το τέλος Μαρτίου 2025 την πανελλαδική εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας στα προνοιακά επιδόματα, πλην ορισμένων όπως τα επιδόματα αναπηρίας, «δράση που αποσκοπεί επίσης στη διαφάνεια και τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι, οι αλλαγές στα κριτήρια και στα ποσά των επιδομάτων θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025.
Ακόμη, η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρεται επίσης στα νέα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής και ενεργειακής αναβάθμισης, όπως είναι το «Σπίτι μου 2» (προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ) και το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» (προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα έκανε γνωστό ότι, «Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα "Αναβαθμίζω το σπίτι μου" για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς θα δοθεί σε 20.000 δικαιούχους άτοκο δάνειο χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο».
Τι θα ισχύσει για την επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα
Η υπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο σε 1 εκατ. 186 χιλιάδες δικαιούχους των τεσσάρων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ
- 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του ΕΕΕ θα λάβουν το Δεκέμβριο κατά 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό ( 22 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 520.019.321 ευρώ
- 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση ( 70 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 στα 834.709.301 ευρώ
- 34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 7 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 151.563.252 ευρώ
- 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 37 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για το 2023 στις 957.201.270 ευρώ