Breaking news

xrimata evro
A

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ όλα τα ενεργειακά προϊόντα, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα καθώς και ο κλάδος των τροφίμων, όπου το κύμα ανατιμήσεων είναι μεγάλο είναι που οδηγούν την διαδρομή του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις επερχόμενες ανακοινώσεις της που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα με βάση την εβδομάδα των τριών ημερομηνιών σταθμών για την πορεία της οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο και την κούρσα του πληθωρισμού, που ανεβαίνει στο 5% τον Νοέμβριο, και τη ρευστότητα στα κρατικά ταμεία με τη δόση των 765 εκατ. ευρώ θα εγκρίνει σήμερα το Eurogroup.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr) η δόση από τα ελληνικά ομόλογα θα έχει ως εξής:

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ναι μεν θα ανάψουν το πράσινο φως για την αποδέσμευση της 6ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 765 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν θα λείπουν οι αυστηρές συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει αρκετά πίσω και η ολοκλήρωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για να εξέλθει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022.

Ο λόγος για τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας και τη Δικαιοσύνη, όπου σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου η Αθήνα θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή ενώ η πίεση που θα ασκηθεί από την πλευρά των θεσμών για να κλείσουν αυτά τα κεφάλαια θα είναι ασφυκτική. Νέα δείγματα γραφής για την πορεία αυτών των μεταρρυθμίσεων θα δώσει το οικονομικό επιτελείο στην επόμενη αξιολόγηση στις 20 με 21 Ιανουαρίου που θεωρείται ιδιαίτερη κρίσιμη αφού πρόκειται για την τελευταία στροφή πριν από τη μεγάλη ευθεία για την έξοδο από την εποπτεία.

Η ανάκαμψη: 

Bαρόμετρο για το εύρος της φετινής ανάκαμψης θα αποτελέσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους που θα ανακοινωθούν σήμερα, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εκφράζουν αισιοδοξία για διατήρηση των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης. Καταλυτικό ρόλο θα έχουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό οι οποίες κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2020, οπότε δεν ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ, αλλά χαμηλότερα από τα 20 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν το 2019, πριν η πανδημική κρίση ενσκήψει στην ελληνική οικονομία.

Η ανάκαμψη των εσόδων από τον τουρισμό είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά δίνοντας ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ, το οποίο αν δεν κόψει σε ταχύτητα λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληγμάτων από τον πληθωρισμό, για ολόκληρο το έτος μπορεί και να ανέβει πάνω από το 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία κατέγραψε ύφεση 10% ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 κινήθηκε με μέσο ρυθμό 6,3%. Σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι πρόδρομοι δείκτες για τις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ παραπέμπουν σε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του 7%. Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 7,1% το 2021. Ασφαλής πρόβλεψη για τον ακριβή ρυθμό ανάπτυξης θα υπάρχει με την οριστικοποίηση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Πληθωρισμός: 

Σε νέο υψηλό ποσοστό αναμένεται να βρεθεί ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο πιάνοντας ταχύτητες στη ζώνη του 5% από 4,3% που ανακοίνωσε η Κομισιόν για τον εναρμονισμένο. Την κούρσα του πληθωρισμού, που θα ανακοινώσει την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, οδηγούν όλα τα ενεργειακά προϊόντα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα και ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων όπου το κύμα ανατιμήσεων είναι μεγάλο ενώ στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εκρηκτική, γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη σε νέο κόκκινο ρεκόρ.

Ο πληθωρισμός σημειώνει τρομακτική επιτάχυνση καθώς από το 2,2% που έτρεχε τον Σεπτέμβριο, ενισχύθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο, με το οικονομικό επιτελείο να επιμένει ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ξεφουσκώσουν μετά το δεύτερο τρίμηνο. Με δεδομένο όμως ότι η χώρα μπήκε στη δίνη των ανατιμήσεων με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το πιθανότερο είναι ότι θα βγει και αργότερα, οπότε τα δύσκολα για τα νοικοκυρά είναι ακόμη μπροστά. Η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ναι μεν θα ανάψουν το πράσινο φως για την αποδέσμευση της 6ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 765 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν θα λείπουν οι αυστηρές συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει αρκετά πίσω και η ολοκλήρωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για να εξέλθει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις