Breaking news

ΣτΕ
A

Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για την επιστροφή των «τριετιών» που ήταν παγωμένες από το 2012. Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ως απαράδεκτη και απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φεβρουαρίου 2019, με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2019, όταν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ, με απόφαση της τότε υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, ξεπάγωσε και η καταβολή τριετιών, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που είχαν συμπληρώσει τα σχετικά χρονικά όρια, μέχρι το 2012.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση των βιομηχάνων, οι οποίοι δεν περιορίστηκαν μόνο σε ανακοινώσεις αλλά τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν την ακύρωση της υποχρεωτικής καταβολής αυξήσεων, λόγω των τριετιών και την κατάργηση τους. 

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του «επιδόματος προϋπηρεσίας», η εν λόγω εγκύκλιος δεν είναι εκτελεστή διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου, παρέχοντας υποδείξεις για την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, οι οποίες «δεν είναι καθ’ εαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι’ αυτούς».

Παράλληλα, το ΣτΕ επισημαίνει ότι οι εργοδότες «μπορούν να μη συμμορφωθούν αναλαμβάνοντας όμως την ευθύνη για τις προβλεπόμενες τυχόν από το νόμο κυρώσεις, στην περίπτωση που οι ενέργειες τους δεν θα είναι πράγματι νόμιμες».

Υπενθυμίζουμε ότι το επίδομα προϋπηρεσίας, η λεγόμενη «τριετία» δηλαδή, ισούται με το 10% επί του κατώτατου μισθού, για κάθε τριετία που συμπληρώνει ο εργαζόμενος και μέχρι τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

Πότε θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες

Ναι μεν η απόφαση του Στε «ανοίγει τον δρόμο» για να βγουν οι τριετίες από την «κατάψυξη», πολλοί ωστόσο δεν θα δουν άμεσα κάποια αύξηση στους μισθούς τους καθώς αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα ποσοστά της ανεργίας.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πάρουν αυξήσεις 30% λόγω προϋπηρεσίας, αρκεί να είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Όσοι δεν είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία τριών ετών ως τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς και όσοι προσλήφθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά, δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προϋπηρεσίας μέχρις ότου η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Να σημειωθεί ότι η ανεργία τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, κυμάνθηκε στο 13,3%.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις