Νέα ένταση των πληθωριστικών πιέσεων τον Μάρτιο καταγραφούν τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat. Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει άνοδο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο, 3,2% τον Ιανουάριο αλλά και 3,7% τον Δεκέμβριο, όταν στα κράτη της ευρωζώνης που έδωσαν στοιχεία η άνοδος είναι 2,4%.
Ακόμη, η Ελλάδα σημείωσε την 5η μεγαλύτερη άνοδο τιμών, με χειρότερες επιδόσεις να εμφανίζονται από την Κροατία, την Αυστρία, την Εσθονία και το Βέλγιο.
Παρά την περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, ο ρυθμός αύξησής τους στην Ελλάδα (4,8% τον Μάρτιο από 5,8% τον Φεβρουάριο) είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη, όπου μειώθηκε στο 2,7% από 3,9% τον Φεβρουάριο.
Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων, ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - αυξήθηκε στο 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
Οι υψηλότερες αυξήσεις στην ευρωζώνη σημειώθηκαν στις τιμές των υπηρεσιών (4% όσο είχαν αυξηθεί και τον Φεβρουάριο), ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (2,7% έναντι 3,9%) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (1,1% έναντι 1,6%), ενώ οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν 1,8% έναντι μείωσης 3,7% τον Φεβρουάριο.
Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο.