Την ανηφόρα τραβάνε και πάλι οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, μετά από ένα διάστημα σχετικής σταθερότητας. Την ίδια στιγμή το ράλι στις διεθνείς τιμές των καυσίμων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό κάτι που προοιωνίζει και νέες αυξήσεις τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι τιμές της αμόλυβδης 95 οκτανίων στην Αττική, κυμάνθηκε από 1,697 έως 2,299 ευρώ, τις 10 τελευταίες ημέρες.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου κίνησης στην Αττική, που τις 10 τελευταίες ημέρες κυμάνθηκαν από 0,699 έως 2,099 ευρώ το λίτρο.
«Ξεπέρασε» τα 1,9 ευρώ το λίτρο σε 14 περιφέρειες
Σε μέσα επίπεδα σε όλη την χώρα, η μέση τιμή της βενζίνης ήταν στα 1,872 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης ήταν στα 1,712 ευρώ λίτρο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι νέες προμήθειες θα φέρουν σύντομα πάνω από το 1,9 ευρώ το λίτρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 14 περιφέρειες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης υπερβαίνει το 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ σε δύο από αυτές ξεπερνάει τα 2 ευρώ το λίτρο.
Νέα άνοδος των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές
Ανοδικά κινούνται σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, για 7η συνεχή ημέρα καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διαταράξουν την προσφορά. Η τιμή για το Brent ξεπέρασε τα 83 δολάρια το βαρέλι με άνοδο πάνω από 1,2%, ενώ το αμερικάνικο αργό είναι πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,6%.
Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ «βλέπει» ισχυρές τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης του πετρελαίου, παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας. «Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναβάλει τα σχέδια επέκτασης της πετρελαϊκής παραγωγικής ικανότητας δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εκτίμηση ότι η ζήτηση για αργό μειώνεται», δήλωσε την Τρίτη ο Χάιθαμ Αλ Γκάις (Haitham Al Ghais) στο Reuters στο Ντουμπάι στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων.
«Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν μπορώ να σχολιάσω μια απόφαση της Σαουδικής Αραβίας … αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως άποψη ότι η ζήτηση μειώνεται», είπε ακόμα ο Αλ Γκάις.