Breaking news

lefta-eksisosi-xrimata-isorropia.jpg
A

Ύστερα από τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης, έρχεται νέο νομοσχέδιο, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξισώνει τον κατώτατο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων με τον μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων. 

Στο πλαίσιο της προωθούμενης αναδιάρθρωσης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, ως αφετηρία θα διατηρείται η ίδια. Να σημειωθεί ότι ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο τομέα είναι 780 ευρώ, επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε από την 1η Απριλίου και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Η διαφορά συναντάται στους 14 μισθούς του ιδιωτικού τομέα, εν αντιθέσει με το δημόσιο όπου μειώθηκαν στους 12 από την εποχή του πρώτου μνημονίου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.  

Πώς θα εξισωθεί η διαφορά

Σύμφωνα με τις επικρατέστερες πληροφορίες, τα κυβερνητικά σχέδια επικεντρώνονται στην προσπάθεια συμβάδισης των κατώτατων εισαγωγικών αποδοχών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στο δημόσιο κοντά στα 846 ευρώ το μήνα προβλέπεται να κλείσει την «ψαλίδα» στις κατώτατες ετήσιες αποδοχές των μισθωτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Στο βαθμό που προχωρήσει το προαναφερθέν σενάριο, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσουν ακόμα και το 8,5% ενώ σε μεσοσταθμικό επίπεδο αναμένεται να κυμανθούν στην περιοχή του 4%-5%. Το κονδύλι το οποίο έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024.  

Παράλληλα θα τεθούν σε εφαρμογή αυξήσεις έως και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης, θα αναπροσαρμοστούν τα εκτός έδρας ενώ σημαντικές αυξήσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί στα οικογενειακά επιδόματα. Το επίδομα τέκνων για δημόσιο υπάλληλο με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ και με τρία παιδιά από τα 120 στα 170 ευρώ.  

Οι εισαγωγικοί μισθοί στο δημόσιο διαμορφώνονται σήμερα σε 780 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στα 858 ευρώ για τη δευτεροβάθμια, στα 1.037 ευρώ για υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης και στα 1.092 ευρώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. 

Στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20% από το 2019. Από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 (συνολική αύξηση 130 ευρώ). 

Οι διατάξεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα περιληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για το 2024.

Δημόσιο: Πώς αμείβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται βάσει της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν καθώς και βάσει του ενιαίου μισθολογίου που κατατάσσει το προσωπικό του δημοσίου σε 19 Μισθολογικά Κλιμάκια (Μ.Κ.).

Το ενιαίο μισθολόγιο στηρίζεται στα τυπικά χαρακτηριστικά του εργαζομένου και άρα οι υπάλληλοι είναι χωρισμένοι σε τέσσερεις κατηγορίες ανάλογα με την εκπαίδευσή τους, δηλαδή:

  1. Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)
  2. Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)
  3. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ)
  4. Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ)

Τα Μισθολογικά Κλιμάκια ορίζονται σε 19 για τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ και σε 13 για τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ. Οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι εισέρχονται στην υπηρεσία που προσελήφθησαν με το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας στην οποία ανήκει η θέση εργασίας τους. Οι υπάλληλοι των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ εξελίσσονται σε αυτά με εισαγωγικό το [ΜΚ 1] και καταληκτικό το [ΜΚ 19], ενώ των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ με εισαγωγικό το [ΜΚ 1] και καταληκτικό το [ΜΚ 13].

Για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων από το κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο απαιτείται υπηρεσία και συγκεκριμένα για τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ απαιτείται υπηρεσία 2 ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο.  Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ απαιτείται υπηρεσία 3 ετών σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο.

Να σημειωθεί ακόμα πως οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, για τίτλους που έχουν χορηγηθεί μετά τη λήψη του πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται κατά 2 ΜΚ στην κατηγορία που ανήκουν, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος κατά 6 ΜΚ. (Δείτε εδώ: Πόσο αυξάνεται ο μισθός με ένα Μεταπτυχιακό στο Δημόσιο).

Παράλληλα, ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων διαμορφώνεται βάσει της οικογενειακής κατάστασης των υπαλλήλων και τον αριθμό των ανήλικων τέκνων.

Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του proson.gr για το πως αμείβονται αναλυτικά οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις