Breaking news

Κόκκινα δάνεια και ρυθμίσεις
A

Νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες δανειολήπτες να ρυθμίσουν το χρέος τους, έως και 120 μηνιαίες δόσεις, τόσο με διαγραφή τόκων αλλά και προσαυξήσεων από 10% έως και 100%.

Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία είχαν πάρει εγγύηση από το Ελληνικό δημόσιο και στο μεταξύ δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να βεβαιωθεί στην εφορία η αρχική τους οφειλή στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η νομοθετική διάταξη, η οποία ενσωματώθηκε στην τροπολογία του υπουργείο Οικονομικών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, συμπληρώθηκαν προηγούμενες διατάξεις του 2020, εντάσσοντας έτσι στη ρύθμιση δανειολήπτες οι οποίοι δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από τις 7 Οκτωβρίου 2019 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Παράλληλα ο μεγάλος αριθμός δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν δοθεί παλαιότερα, κυρίως για πολιτικούς λόγους, δεν εξυπηρετούνται πια. Στην προκειμένη, όταν το δημόσιο έχει δόσει εγγύηση για ένα δάνειο το οποίο στο μεταξύ δεν εξυπηρετείται σε ποσοστό 80% οι τράπεζες απευθύνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξόφληση του.

Η διαδικασία η οποία «τρέχει» έχει ως αποτέλεσμα το δάνειο να εξοφλείται από το δημόσιο λόγω της εγγύησης, αλλά να εξακολουθεί να επιβαρύνει τον οφειλέτη καθώς βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και η μη εξυπηρέτηση του συνοδεύεται από διατάξεις που ισχύουν στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η διάταξη

Στο άρθρο 13 της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι:

1) Βεβαιωμένες οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α'190, Κ.Ε.Δ.Ε.), που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, κατ' εξουσιοδότηση του ν. 2322/1995 (Α' 143) ή παροχής της εγγύησης της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ» (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή της εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ)», όπως ισχύουν, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7.10.2019, όπως αναγράφεται στο αίτημα κατάπτωσης των τραπεζών στις αρμόδιες Υπηρεσίες, δύνανται να ρυθμίζονται σε έως και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης από την 7η Οκτωβρίου 2019 μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως ακολούθως:

α. εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).

β. από δύο (2) έως και τέσσερις (4) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%).

γ. από πέντε (5) έως και δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%).

δ. από δεκατρείς (13) έως και είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).

ε. από είκοσι πέντε (25) έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

στ. από τριάντα επτά (37) έως και σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%).

ζ. από σαράντα εννέα (49) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

η. από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

θ. από εβδομήντα τρεις (73) έως και ενενήντα έξι (96) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

ι. από ενενήντα επτά (97) έως και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).».

2) Στις ρυθμίσεις του παρόντος δύνανται να υπάγονται, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, και οι οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου κατ' εξουσιοδότηση του ν. 2322/1995 ή παροχής της εγγύησης της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ» (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή της εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕAΕ)», όπως ισχύουν, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως την 1η Φεβρουάριου 2023, όπως αναγράφεται στο αίτημα κατάπτωσης των τραπεζών στις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες θα καταχωρισθούν στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μετά την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, κατόπιν αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής μέσα σε έξι (6) μήνες από την καταχώριση των οφειλών αυτών.

3) Οι οφειλές από τις άνω αιτίες που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης πριν την 1η Φεβρουάριου 2023 και δεν έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 (Α' 107), δύνανται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου μέχρι την 1η Αυγούστου 2023 κατόπιν αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις