Breaking news

Κατανάλωση ρεύματος και οικονομία
A

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποιες είναι πιθανότατα οι πιο κοστοβόρες ηλεκτρικές, οικιακές συσκευές, οι οποίς ευθύνονται περισσότερο για την κατανάλωση ρεύματος του σπιτιού; 

Εάν αναλογιστείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας ενός σπιτιού χρησιμοποιείται τόσο για την θέρμανση ή την μαγειρική, οι συσκευές οι οποίες συνδέονται με τις συγκεκριμές οικιακές ενέργειες, πιθανότατα να είναι και οι πιο ενεργοβόρες.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για την ίσια συσκευή μπορεί να διαφέρει μεταξύ κατασκευαστών και μοντέλων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ένας φούρνος μικροκυμάτων ενδέχεται να καίει 600W, με την πιθανότητα να φτάσει μέχρι και τα 1.700 W.

Οι ηλεκτρικές, οικιακές συσκευές με την περισσότερη κατανάλωση ρεύματος

  1. Ψυγείο: Αν έχετε παλιό ψυγείο ο μόνος τρόπος για να μην καταναλώνει πολλή ενέργεια είναι να το αντικαταστήσετε. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας σε ό,τι αφορά το ψυγείο είναι να κάνετε έναν έλεγχο στη μόνωση της πόρτας του. Βάλτε ένα κομμάτι χαρτί στην πόρτα και κλείστε την. Αν το χαρτί μένει στη θέση του τότε η πόρτα είναι καλά κλεισμένη. Διαφορετικά χρειάζεται αλλαγή. Τέλος, προσπαθήστε να μην ανοίγετε συνεχώς το ψυγείο σας και αν το κάνετε να μην το αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτό.
  2. Πιστολάκι: Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι το αντικαταστήσετε και αυτό με κάποιο άλλο πιο καινούργιο (και άρα καλύτερης ενεργειακής κλάσης).
  3. Συσκευές σε αναμονή: Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα όταν πηγαίνετε για ύπνο.
  4. Κλιματιστικό: Τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια πάνω από 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο. Ποια είναι, όμως, η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε στον κλιματισμό; Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.
  5. Θερμοσίφωνας: Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό στο ντους, καθώς και για να πλένετε τα πιάτα και τα ρούχα σας. Με λίγα λόγια καταναλώνετε μπόλικο. Φυσικά, η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνο έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους. Για να μην ξοδεύετε πολύ ρεύμα πρέπει να μειώσετε την θερμοκρασία στον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα. Προφανώς δεν πρέπει ποτέ να τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30 – 40 λεπτά. Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα που είναι πιο οικονομικό και προσπαθήστε να κάνετε πιο σύντομα ντους. Πλένετε τα ρούχα σας με κρύο ή χλιαρό νερό.
  6. Φούρνος / Ψηστιέρα / Τοστιέρα: Ποιο είναι άραγε το πιο οικονομικό; Ο φούρνος είναι αυτός που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από τα τρία παραπάνω και αν δεν είναι απαραίτητος καλό είναι να μην τον χρησιμοποιείτε τακτικά. Έτσι, όταν αυτό είναι εφικτό, χρησιμοποιείτε την ψηστιέρα ή και την τοστιέρα.  Μην ζεσταίνετε, για παράδειγμα, το φαγητό σας στο φούρνο. καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου οικονομικό.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις