CLOSE

Breaking news

ΔΕΗ
A

Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας την προηγούμενη εβδομάδα, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Κώστας Σκρέκας κατέληξαν στον σχεδιασμό αυτόματου μηχανισμού προστασίας ευάλωτων καταναλωτών από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας προΐσταται η Δανή επίτροπος, είχε ειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για τον κίνδυνο οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν σε όλα τα νοικοκυριά κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου να χαρακτηριστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2022 μπαίνει τέλος στο μέτρο της οριζόντιας επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες, καθώς αντίκειται στις οδηγίες που έδωσε η Επιτροπή.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ανταγωνισμό, απαγορεύεται η παροχή οριζόντιων ενισχύσεων κι επιτρέπεται μόνο η στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή αυτών που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια. Για τους παραπάνω λόγους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε επιβάλει την κατάργηση των επιδοτήσεων σε όλους που εφαρμόστηκαν από το Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναζητούσε λύσεις για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών από τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος από τη νέα χρονιά. Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση ζητούσε ο πήχης να τεθεί στο 70 - 80% του πληθυσμού, ώστε πέραν από τους ευάλωτους πολίτες, να καλύπτει και ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Μια τέτοια φόρμουλα όμως είναι προβληματική σύμφωνα με τους κανονισμούς, αφού θα άγγιζε τα όρια της οριζόντιας επιδότησης που έχει απαγορευθεί ως μέτρο κρατικής ενίσχυσης των παρόχων.

Τι ισχύει από τον Ιανουάριο;

Οι δύο πλευρές κατέληξαν από κοινού στη χορήγηση επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος μόνο σε οικιακούς καταναλωτές που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία μέχρι ενός ορίου, ενώ δεν αποκλείεται να καθοριστούν και συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα κριτήρια θα είναι πάνω από αυτά των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενώ ο συγκεκριμένος μηχανισμός αναμένεται να είναι έτοιμος στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Παρόλαυτά, υπάρχουν δυσκολίες ως προς τη θέσπιση του νέου πλαισίου στήριξης των νοικοκυριών, καθώς κρίνεται αναγκαίο να αναπτυχθεί ένας αλγόριθμος που θα ενεργοποιεί τις επιδοτήσεις μετά την αναπροσαρμογή των τιμών χονδρεμπορικής από ένα ύψος και πάνω και ταυτόχρονα να αποσαφηνιστούν τεχνικές λεπτομέρειες ως προς τους δικαιούχους και τις παροχές ρεύματος.

Για παράδειγμα, υπάρχουν οικιακοί καταναλωτές οι οποίοι μπορεί να δικαιούνται την επιδότηση αλλά το ρολόι να είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ελλάδα: Η ακριβότερη τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου στην ΕΕ 

Η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι η ακριβότερη στις χώρες της Ε.Ε. και δεύτερη ακριβότερη στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, μετά την Ελβετία. Στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι τιμές αγγίζουν τα 100 ευρώ, ενώ στις βαλκανικές χώρες ξεπερνούν τα 170 ευρώ. Στην Ελλάδα, μάλιστα, η τιμή ξεπερνά τα 182 ευρώ. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις