Τεράστια προβλήματα στην αγορά έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις και ιδιαίτερα στα βασικά είδη διατροφής με τα οποία γεμίζει καθημερινά το «καλάθι της νοικοκυράς».
Μάλιστα, όσον αφορά στα τυριά, τα οποία «κινδυνεύουν» να γίνουν είδος πολυτελείας, καθώς οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί.
Ο τυροκόμος Στέφανος Βακόνδιος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις ελλείψεις στα γαλακτομικά προϊόντα.
Για παράδειγμα, η τιμή των γαλακτοκομικών έχει αυξηθεί έως και 27% σε ορισμένα είδη.
Δεκέμβριος 2021 – Αύγουστος 2022
- Γιαούρτι πήλινο (1 κιλό): Από 3,80€ αυξήθηκε στα 4,30€ (+13,1%)
- Φέτα βαρελίσια (1 κιλό): Από 8,20€ - 8,50€ αυξήθηκε στα 9,50€ – 10€ (+15,8 με 17,6%)
- Γραβιέρα (1 κιλό): Από 11,5€ -12€ αυξήθηκε στα 13€ – 14€ (+13% με 16,6%)
- Μυζήθρα (1 κιλό): Από 8,5€ αυξήθηκε στα 10€ (+17,6%)
- Ανθότυρο (1 κιλό): Από 5,5€ αυξήθηκε στα 7€ (+27,2%)
Οι αιτίες των αυξήσεων οφείλεται στην έλλειψη κτηνοτρόφων αλλά και στις ακριβές ζωοτροφές, με αποτέλεσμα την έλλειψη γάλακτος και μικρότερη παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.
Επιπλέον, η μικρή παραγωγή και το υψηλό ενεργειακό κόστος (παράδειγμα: λογαριασμός ρεύματος από 2.500€ -> 7.500€) οδηγούν στην εκτίναξη των τιμών και στον κίνδυνο για «λουκέτο» σε μικρά τυροκομεία.
Ο κος Βακόνδιος, τόνισε ότι η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών, τους αναγκάζει να τρώνε τα ζώα λιγότερο, έτσι επηρεάζεται και η παραγωγή γάλακτος, που τελικά μειώνεται.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου η κατάσταση είναι τραγική καθώς 3 μεγάλοι παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους.
Ο παραγωγός δεν έκρυψε την ανησυχία του, ότι επίκεινται ελλείψεις στο τυροκομικά προϊόντα, καθώς από εκεί που η καθημερινή παραγωγή ήταν 3 τόνοι γάλα, σήμερα η παραγωγή έχει πέσει στα 1.500 με 1.800 κιλά παραγωγής γάλακτος ημερησίως.