«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία, ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Για να είμαστε ειλικρινείς, τα μεγάλα βήματα έγιναν δημιουργώντας το περίφημο μαξιλάρι Τσακαλώτου. Δημιούργησε ένα σημαντικό αποθεματικό, ίσως μέσω της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, αλλά λειτουργεί ως «μαξιλάρι». Απορροφά τους κραδασμούς όταν υπάρχουν βίαιες επιτοκιακές μεταβολές στις αγορές και έτσι είναι σταθερό το κόστος αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι κολοσσιαίο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγουλέας.
«Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένας μηχανισμός της ΕΕ, της Ευρωζώνης, για να πειθαρχεί τα «άτακτα» δημοσιονομικά παιδιά της. Μπήκαμε στην ενισχυμένη εποπτεία όταν δημοσιονομικά ήμασταν λίγο τραγικοί, με μεγάλα ελλείμματα. Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει ένας τρόπος συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα καταρρεύσει το κοινό νόμισμα. Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένας τρόπος συμμόρφωσης. Δημιουργεί δηλαδή δημοσιονομικό χώρο για την κυβέρνηση, η κατάργηση της ενισχυμένης εποπτείας γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν οι υπουργοί κάθε μέρα τους υπαλλήλους της Κομισιόν να ελέγχουν τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους» συνέχισε ο κ. Αυγουλέας.
Για τον πληθωρισμό
Μιλώντας για τον πληθωρισμό, είναι δομικός, επισήμανε, εξηγώντας ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά στην ελληνική και στην παγκόσμια οικονομία τα οποία δημιουργούν συνθήκες σταθερότητας για τον πληθωρισμό. «Οφείλεται βέβαια στην κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα η οποία παράγει και εξάγει λιγότερο και στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία» προσέθεσε.
Ένας τρόπος αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, είναι, σύμφωνα με τον κ. Αυγουλέα, η κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και ο έλεγχος στις τιμές των παρόχων ενέργειας, οι οποίες να έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής ενέργειας.
«Γιατί το κόστος παραγωγής ενέργειας για τις ΑΠΕ δεν είναι το ίδιο με το κόστος για τους παραγωγούς ενέργειας οι οποίοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, είναι πολύ πιο χαμηλό. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια οροφή στις τιμές που μπορούν να χρεώνουν οι παραγωγοί ενέργειας» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν ενδεχόμενες μισθολογικές αυξήσεις και αυξήσεις στις συντάξεις, θα δημιουργούσαν μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις προς τα πάνω, ανέφερε ότι «τα παραδοσιακά οικονομικά λένε, ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δημιουργούν πληθωρισμό όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο πληθωρισμός αυτή την φορά οφείλεται σε εξωγενή αίτια και όχι στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Αντιθέτως, τα νοικοκυριά έχουν σταματήσει να καταναλώνουν».