Breaking news

epidoma
A

Η θέσπιση του ως άνω αφορολόγητου ορίου, που καθιερώθηκε και άρχισε να ισχύει από 1.10.2021, αποτελεί μια διευκόλυνση που έχει τύχει ήδη ευρείας εφαρμογής από πλειάδα φορολογούμενων.

Όπως προβλέπει η σχετική διάταξη και επαναλαμβάνεται μέσω πρόσφατης απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, απαραίτητη προϋπόθεση συνιστά η μεταφορά του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή προς τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Ο κανόνας των 800.000

Εν αντιθέσει, σε περίπτωση κατά την οποία επιλέχθηκε η κατάθεση του δωριζόμενου ποσού σε μετρητά από τον δωρητή προς τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου, η φορολογική αρχή έκρινε ότι δεν υφίσταται «μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» και προέβη σε καταλογισμό φόρου δωρεάς με συντελεστή 10% (Α΄ κατηγορία) χωρίς προηγουμένως να αφαιρεθεί το εφάπαξ αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ.

Παρότι ο φορολογούμενος προσέβαλε την ως άνω πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, η ενδικοφανής προσφυγή του δεν έγινε δεκτή από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία επικύρωσε την εκδοθείσα από την φορολογική αρχή πράξη.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ορίζει ότι μόνο οι δωρεές και γονικές παροχές που πραγματοποιούνται μέσα από το πιστωτικό σύστημα ή οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από την ΤτΕ θα γίνονται δεκτές από την εφορία και θα είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.

Ο κανόνας του 10%

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο οι γονικές παροχές σε χρήμα μέχρι 800.000 καθώς και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς είναι αφορολόγητες. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο φόρος 10% που επιβαλλόταν μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Στην περίπτωση που το ποσό ανέλθει στα 900.000 ευρώ θα καταβληθεί φόρος 10.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του υπερβάλλοντος ποσού των 100.000 ευρώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις