CLOSE

Breaking news

epitokia
A

Σημαντικές επιπτώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και στο ελληνικό δημόσιο χρέος έχει η αύξηση των επιτοκίων που προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων.

H πρώτη αύξηση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου, οι δύο επόμενες που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν εντός του έτους αλλά και το ενδεχόμενο συνέχισής τους εντός του 2023 αλλάζουν τα δεδομένα στον οικονομικό χάρτη της Ευρωζώνης.

Οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά

Σε αναλυτικό του σημείωμα στο CNN Greece ο Δημήτρης Πεφάνης σημειώνει ότι η κίνηση αυτή φέρνει άμεσα επιπτώσεις σε εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, κυρίως στεγαστικά. Η προαναγγελία Λαγκαρντ έχει ήδη ωθήσει το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor σε υψηλότερο επίπεδο (περίπου στο -0,3% έναντι -0,5% πριν κάποιους μήνες) ενώ αναμένεται να το φέρει ακόμη υψηλότερα καθώς η αγορά προεξοφλεί τις νέες αφίξεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλειονότητα των στεγαστικών δανείων η άνοδος αυτή δεν έχει γίνει αισθητή, καθώς το κόστος χρήματος θα ανέβει μόνο όταν το Euribor περάσει σε θετικό έδαφος. Όμως είναι πλέον ζήτημα μηνών για να συμβεί κάτι τέτοιο, ανεβάζοντας τη δόση για τους δανειολήπτες.

Σε αυτή την περίπτωση, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν τα νέα στεγαστικά, καθώς είναι τοκοχρεολυτικά, που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες πληρώνουν περισσότερους τόκους στην αρχή ενώ αντίθετα στα πιο παλιά δάνεια η μηνιαία δόση αφορά κυρίως αποπληρωμή κεφαλαίου.

Αντίστοιχα, ανεπηρέαστα μένουν τα παλιά δάνεια με σταθερό επιτόκιο όμως στις νέες συμβάσεις το κόστος χρήματος έχει ανέβει κατά τουλάχιστον 0,25% ή και παραπάνω καθώς οι τράπεζες προεξοφλούν τις αυξήσεις.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Αντίστοιχος είναι ο αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις, είτε αυτές δανείζονται μέσω τραπεζών είτε έχουν εκδώσει ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο. Είτε μιλάμε για μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό είτε για κεφάλαιο κίνησης, η αύξηση των επιτοκίων «τσιμπά» τα λειτουργικά τους κόστη, επηρεάζοντας τα επιχειρηματικά πλάνα.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα πολλές εταιρείες έχουν κάνει κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, ώστε να «κλειδώσουν» έστω και κατά τι ακριβότερα επιτόκια, προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τις οικονομικές επιπτώσεις. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται και στο κόστος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης από το Σεπτέμβριο, με το ελάχιστο κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 0,6% έναντι 0,35% σήμερα.

Ταυτόχρονα, έντονους κλυδωνισμούς έχει φέρει η άνοδος του κόστους χρήματος –σε συνδυασμό με την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα- και στις αγορές των ομολόγων. Οι όποιες νέες εκδώσεις είτε έχουν «παγώσει» αναμένοντας καλύτερη συγκυρία είτε επιβαρύνονται με σαφώς υψηλότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις